31 maja - Światowy Dzień bez Tytoniu Uprawiaj żywność, a nie tytoń
31.05.2023
Każdego roku 31 maja obchodzony jest Światowy Dzień bez Tytoniu. Dzień ten został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia w 1987 r., aby zwrócić uwagę na negatywne skutki palenia tytoniu i zachęcić osoby uzależnione do zerwania z nałogiem.
Tegorocznym obchodom Światowego Dnia bez Tytoniu towarzyszy hasło „Uprawiaj żywność, a nie tytoń”. Poprzez tę kampanię Światowa Organizacja Zdrowia zwraca uwagę na szkodliwy wpływ uprawy tytoniu na zdrowie człowieka oraz na środowisko.
Obecnie na świecie borykamy się kryzysem żywnościowym, potęgowanym przez zmiany klimatyczne, skutki pandemii covid-19, konflikty, skutki wojny na Ukrainie. Ponad 300 milionów ludzi na świecie doświadcza braku bezpieczeństwa żywnościowego, a ponad 3 miliony hektarów ziemi wykorzystywane są do uprawy tytoniu, nawet w krajach, w których ludzie głodują. Światowa Organizacja Zdrowia nawołuje do zaprzestania wspierania upraw tytoniu i wspierania rolników w przechodzeniu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe i mogą wyżywić miliony ludzi.
Tytoń stanowi zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa żywnościowego, jak i dla zdrowia rolników, którzy go uprawiają. Są oni narażeni na pestycydy oraz ogromne ilości nikotyny, którą wchłaniają przez skórę podczas obchodzenia się z liśćmi tytoniu. Plantatorzy tytoniu wdychają również duże ilości dymu tytoniowego podczas procesu suszenia, co zwiększa ryzyko przewlekłych chorób płuc i innych problemów zdrowotnych. Szczególnie narażone są kobiety i dzieci, które stanowią najliczniejszą grupę pracowników zatrudnionych przy uprawach tytoniu.
Wspieranie upraw żywności zamiast tytoniu, to wspieranie zdrowia ludzi, ochrona ekosystemu i wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe.
Źródło: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2023