W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pilna informacja dla eksporterów żywności do Chin, podlegających nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa mazowieckiego.

22.10.2021

Banner informacyjny o treści: Uwaga, pilna informacja!

Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje:

Od dnia 1 stycznia 2022 r. wchodzą w życie nowe chińskie przepisy dot. eksportu środków spożywczych do Chin, dotyczące rejestracji podmiotów prowadzących produkcję/ przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.

Aby uniknąć bardziej skomplikowanego procesu rejestracji, który obowiązywać będzie od dnia 1 listopada 2021, strona chińska zadeklarowała, że firmy eksportujące środki spożywcze w okresie od 1 stycznia 2017 r. do teraz mogą uniknąć nowych skomplikowanych procedur rejestracyjnych wynikających z wprowadzanych przepisów.

W tym celu powinny zostać do dnia 31 października 2021 r. zarekomendowane władzom chińskim przez nadzorujący organ urzędowej kontroli w kraju producenta/przetwórcy eksportowanych produktów.

Uwaga! Jeśli żywność produkowana przez zakład nie ma historii eksportu do Chin od 1 stycznia 2017 r. do teraz - nie podlega uproszczonej procedurze.

Uwaga! Powyższa rejestracja poprzez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczy tylko producentów/przetwórców kategorii produktów podlegających nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (nie dotyczy np. jaj, produktów jajczarskich, produktów pszczelarskich),  którzy nie podlegają przepisom Rozporządzenia 853/2004.

Lista firm powinna być przekazana przez stronę polską w nieprzekraczalnym terminie do dnia 31 października 2021 roku, zatem ważne jest aby Eksporterzy spełniający powyższe warunki zgłaszali się do Stacji Powiatowych, które sprawują nad nimi nadzór do 25 października 2021roku!

Należy liczyć się z tym, że strona chińska po zapoznaniu się z ww. listą nie uwzględni wszystkich zgłoszonych podmiotów. Jednakże zakłady, które chcą eksportować na rynek chiński ww. produkty powinny zostać w przekazywanych listach wskazane, na okoliczność ewentualnego podlegania przepisom obowiązującym po dniu 31 października br., które to przepisy obligować będą do przejścia pełnej procedury rejestracyjnej.

W związku z powyższym, wszystkim firmom produkcyjnym/przetwórczym będącym pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z terenu województwa mazowieckiego, które produkują / przetwarzają produkty należące do ww. kategorii żywności, eksportują je do Chin w okresie od 1 stycznia 2017 do teraz i chcą ten eksport utrzymać w nadchodzącym rokuMazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny rekomenduje pilny kontakt z nadzorującą je powiatową lub graniczną stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Zgłoszenia firm będą procedowane do końca dnia 25 października br. przez Powiatowe  Stacje Sanitarno- Epidemiologiczne z terenu województwa mazowieckiego, po tym terminie wniosek firmy może nie zostać przyjęty.

Wykaz adresowy Powiatowych Stacji Sanitarno Epidemiologiczny woj. Mazowieckiego dostępny jest na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Warszawie: https://www.gov.pl/web/wsse-warszawa/, (pod zakładką Kontakt - Kontakt PSSE).

Ponieważ zarekomendowane mogą zostać jedynie firmy wiarygodne, o dotychczasowych dobrych wynikach kontroli, organ szczebla powiatowego lub granicznego Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokona wstępnej oceny danego przedsiębiorcy na podstawie dostępnych danych – czy kwalifikuje się on pod względem spełniania wymagań do umieszczenia we wniosku skierowanym do strony chińskiej. Możliwa jest też pilna kontrola.

Jeżeli resort rolnictwa przekaże dodatkowe informacje od strony chińskiej, Główny Inspektor Sanitarny będzie informował odpowiednio przedsiębiorców.

{"register":{"columns":[]}}