WSSE w Warszawie udziela bezpłatnych porad grzybowych. Pomoc klasyfikatora grzybów oferujemy po uprzednim kontakcie telefonicznym, w siedzibie WSSE w Warszawie przy ul. Nowogrodzkiej 82 od poniedziałku do piątku w g. 9.00 - 14.00.
12.09.2022
Ważne:
- oceniamy tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych;
- grzyby do oceny dostarczamy w pojemnikach przewiewnych (kosze, łubianki);
- do oceny przynosimy grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C;
- oceniamy grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku);
- nie oceniamy grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą;
- nie oceniamy grzybów przetworzonych.
Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków grzybów wymienionych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048 ze zm.).
Nie wydajemy atestów na grzyby.
(Oddział Promocji Zdrowia)