Wystawa Grzybów "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia"
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Grzyby są więc cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki trujące, niejadalne i jadalne. Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące.
Temu celowi służy Wystawa Grzybów organizowana każdego roku przez Oddział Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Warszawie.
W skład wystawy wchodzą 63 atrapy grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących, jak również grzyby świeże, pogrupowane pod kątem ich podobieństwa zewnętrznego. Okazy prezentowane są w otoczeniu drzew, krzewów i innych elementów runa leśnego, które tworzą niepowtarzalną atmosferę lasu w samym centrum Warszawy. Całość wzbogacona jest planszami edukacyjnymi, ilustrującymi różnice między poszczególnymi gatunkami grzybów oraz przedstawiającymi podstawowe zasady ich zbierania.
* * * * * *
Dodatkowych informacji udzielają:
pracownicy Oddziału Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej
Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Warszawie
tel. (22) 432 10 02, e-mail: pz.wsse.warszawa@sanepid.gov.pl
Materiały
ABC grzybiarza_dla uczniówABC_Grzybiarza_3_(002).pdf 2.65MB ABC grzybiarza_1
ABC_grzybiarza_1_(002).pdf 4.69MB ABC grzybiarza_2
ABC_grzybiarza_2_(005).pdf 4.91MB Budowa grzyba
Budowa_grzyba.pdf 0.12MB Rodzaje zatruć grzybami
Rodzaje_zatruć_grzybami.pdf 0.34MB Grzybowe pomyłki
Grzybowe_pomyłki.pdf 0.32MB Muchomory
Muchomory.pdf 0.19MB Inne grzyby śmiertelnie trujące
Inne_grzyby_śmiertelnie_trujące.pdf 0.30MB