W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wzmocnienie kadry zarządzającej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. Nowy Zastępca Dyrektora ds. Laboratorium.

31.03.2021

Do kadry zarządzającej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej dołączyła Pani Anna Krawczuk. Objęła stanowisko Zastępcy Dyrektora ds. Laboratorium.

Stoją od lewej dyr Tomasz Białas, dyr Anna Krawczuk, dyr Przemysław Rzodkiewicz

Pani Anna Krawczuk jest absolwentką kierunku chemicznego Politechniki Poznańskiej, posiada specjalizacje z zakresu technologii chemicznej oraz uzdatniania wody i oczyszczania ścieków. Jest również absolwentką studiów MBA in Quality Management na Uczelni Łazarskiego. W ostatnich latach pracowała w Instytutach Sieci Badawczej Łukasiewicz (PORT Polski Ośrodek Rozwoju Technologii, Instytut Lotnictwa). Posiada kwalifikacje auditora wewnętrznego z zakresu norm ISO 9001, ISO 17025 oraz GLP.

Kierowała Laboratorium Badawczym Ścieków „Południe” Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawy.

***

Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie  realizuje zadania wynikające m.in. z ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, innych ustaw i rozporządzeń, wytycznych i zarządzeń Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Mazowieckiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Prowadzone badania ukierunkowane są na ochronę zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych lub uciążliwych i zapobieganie chorobom zakaźnym i zawodowym.

Pion laboratoryjny WSSE w Warszawie składa się z 5 oddziałów laboratoryjnych: Oddziału Laboratoryjnego Epidemiologii, Oddziału Laboratoryjnego Higieny Komunalnej, Oddziału Laboratoryjnego Higieny Żywności, Oddziału Laboratoryjnego Higieny Pracy oraz Oddziału Laboratoryjnego Badań Pozostałości Pestycydów.

Dział Laboratoryjny wykonuje fizykochemiczne i mikrobiologiczne badania żywności i wody, fizykochemiczne badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, badania z zakresu mikrobiologii i parazytologii medycznej (w tym obecnie w dużej mierze badania w kierunku wykrywania SARS-COV-2), badania środowiska pracy (w tym pomiary pól elektromagnetycznych).

W zakresie badań pozostałości pestycydów w żywności Dział Laboratoryjny pełni rolę Krajowego Laboratorium Referencyjnego.

Dział Laboratoryjny WSSE w Warszawie posiada od 2004 r. certyfikat akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji nr AB 537, potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz kompetencji technicznych laboratorium do wykonywania badań.

Badania wykonywane są przez kompetentny i doświadczony  personel, zgodnie z polskimi i międzynarodowymi normami oraz własnymi procedurami badawczymi, z wykorzystaniem najnowszych technik badawczych.

Kompetencje pracowników do wykonywania badań i wysoka jakość świadczonych usług potwierdzane są przez systematyczne uczestnictwa w międzynarodowych i krajowych  badaniach biegłości.

Laboratorium wyposażone jest w nowoczesną aparaturę badawczą i pomiarową, niezbędną do prawidłowego przeprowadzenia badań.

(jn, bsz)

{"register":{"columns":[]}}