Obchody Święta Niepodległości oraz Święta Sił Zbrojnych RP w Ambasadzie RP w Algierii
12.11.2024
W przemówieniu z okazji obchodów 106 rocznicy odzyskania niepodległości, chargé d’affaires a.i. RP w Algierii P. Ozcan-Karolewska przypomniała przypadające w 2024 roku: 25 rocznicę akcesji Polski do NATO oraz 20 rocznicę przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Nawiązała także do najistotniejszych w br. wydarzeń w relacjach dwustronnych Polski z Algierią, w tym I. od wielu lat wizyty w Polsce ministra spraw zagranicznych Algierii Ahmeda Attafa, która pozwoliła na zdefiniowanie nowych obszarów dwustronnej współpracy. Z zadowoleniem odnotowała także rosnące zainteresowanie polskich przedsiębiorców Algierią, czego wyrazem były przeprowadzone w br. misje ekonomiczne, jak również realizację w br. interesujących projektów z zakresu współpracy kulturalnej i komunikacji, takich jak wizyta dziennikarzy algierskich w Polsce, czy niedawna wizyta w Polsce młodych algierskich dyplomatów, w ramach szkolenia organizowanego przez Akademię Dyplomatyczną MSZ.
W trakcie uroczystości rozdane został także nagrody dla zwycięzców konkursu fotograficznego „Polska- miejsca, ludzie, opowieści”. Narody otrzymali: Benzaidi Yassine, w kategorii Polska-Algieria za zdjęcia nt. relacji kulturalnych łączących oba kraje, Boulakhras Anis, w kategorii Polska-miejsca za zdjęcie ilustrujące wyroby z bursztynu na tle architektury gdańskiego starego miasta, oraz Tebib Mohamed Houssam Eddine w kategorii „Polska – miejsca” za wyjątkowe ujęcie warszawskiego starego miasta. Konkurs „Polska – miejsca, ludzie, opowieści ” stanowi drugą edycję konkursu PLinDZ, które była konkursem na najlepszy esej nt. relacji polsko-algierskich.
Uroczystość zakończyła się prezentacją wybranych dań kuchni polskiej, zaaranżowaną przez polskiego szefa kuchni Pana Tomasza Milewskiego, który w fenomenalny sposób połączył polskie tradycje kulinarne z elementami kuchni północnoafrykańskiej i śródziemnomorskiej. Degustacja obejmowała dania wegetariańskie i wegańskie, przygotowane z tradycyjnych algierskich produktów.
Uroczystość ta okazała się prawdziwym sukcesem, wzmacniając więzi między Polską a Algierią oraz podkreślając wagę współpracy kulturalnej i gospodarczej.