W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co robimy?


ODDZIAŁ NADZORU SANITARNEGO

Epidemiologia

Szczegóły

Główne zadania epidemiologii: 

  1. Przestrzeganie obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych w zakresie reżimu sanitarnego na podległym terenie.
  2. Stały nadzór nad podmiotami wykonującymi działalność leczniczą na podległym obszarze działania oraz warunkami higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne.
  3. Nadzór nad prawidłowością procesów sterylizacji i dezynfekcji w obiektach sprawujących działalność medyczną.
  4. Nadzór nad ambulatoriami na statkach pasażerskich i towarowych, kontrola apteczek statkowych oraz stanu sanitarno-higienicznego i wydawanie certyfikatów medycznych.
  5. Nadzór nad ambulatorium oraz izolatorem na terenie Portu Lotniczego Szczecin-Goleniów ze szczególnym uwzględnieniem dostosowania procedur do bieżących wymogów sanitarnych.
  6. Tworzenie procedur postępowania na wypadek szczególnie niebezpiecznych chorób zakaźnych.
  7. Monitorowanie zagrożeń zdrowotnych na świecie.
  8. Dokonywanie bieżącej oceny sytuacji epidemiologicznej na obszarze RP.
  9. Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych mających na celu ustalenie źródła i dróg zakażenia oraz ich likwidację i niedopuszczanie do wystąpienia kolejnych zakażeń.
  10. Prowadzenie rejestrów podejrzeń zachorowań na choroby zakaźne oraz zgonów z tej przyczyny.
  11. Nadzór nad akcjami specjalnymi w sytuacji zagrożenia epidemiologicznego na terenie portów morskich, portu lotniczego oraz innych przejść granicznych.
  12. Przekazywanie bieżących informacji podróżującym dotyczących zagrożeń epidemicznych
  13. Poradnictwo w zakresie medycyny podróży oraz szczepień zalecanych i obowiązkowych przed wyjazdem do różnych krajów świata.
  14. Sporządzanie raportów o zachorowaniach i podejrzeniach zachorowań na wybrane choroby zakaźne.

Higiena Komunalna

Szczegóły

Główne zadania Higieny Komunalnej w Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie:
1. Nadzór nad stanem higieniczno-sanitarnym obiektów użyteczności publicznej ze szczególnym uwzględnieniem portów morskich i lotniczych oraz przystani żeglugi śródlądowej.
2. Nadzór nad warunkami sanitarnymi pasażerskich jednostek pływających.
3. Kontrola wymogów dla jednostek pływających wynikających z postanowień konwencji-Międzynarodowe Przepisy Zdrowotne:

wydawanie certyfikatów kontroli statku i zwolnienia z zabiegów sanitarnych (SSCEC)
pobór próbek wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
4. Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz nad obiektami i urządzeniami wodnymi służącymi do zaopatrywania ludności i środków transportu w wodę:

prowadzenie monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
prowadzenie baz danych dotyczących informacji o urządzeniach wodociągowych i jakości wody (woda do spożycia, ciepła woda użytkowa) na nadzorowanym terenie
sporządzanie okresowych oraz obszarowych ocen jakości wody
5. Sporządzanie sprawozdań i raportów opisowych z prowadzonej działalności.
6. Wydawanie opinii sanitarnych oraz nadzór nad imprezami masowymi odbywającymi się na nadzorowanym terenie.

Higiena Pracy

Szczegóły

Pracownicy Oddziału Higieny Pracy prowadzą w imieniu Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie działania związane z bieżącym nadzorem nad warunkami pracy w kontrolowanych zakładach pracy.

Do głównych zadań HP należą:

1. Kontrole stanu higieniczno-sanitarnego zakładów pracy. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających warunki zdrowotne środowiska pracy oraz kontrola w zakresie zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych
z warunkami pracy.
2. Prowadzenie postępowań w sprawie chorób zawodowych.
3. Współpraca z Państwową Inspekcją Pracy, Wojewódzkim Ośrodkiem Medycyny Pracy oraz Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Środowiska w zakresie występujących zagrożeń w środowisku pracy.
PODSTAWOWY ZAKRES KONTROLI ZAKŁADU PRACY W ZAKRESIE HIGIENY PRACY

Kontrole zakładów pracy obejmują szeroki zakres i wiele zagadnień, które różnią się
w zależności od rodzaju prowadzonej działalności. W szczególności dotyczą:

– sporządzenia i aktualizowania na bieżąco ocen ryzyka zawodowego dla wszystkich stanowisk pracy;

– aktualnych orzeczeń lekarskich pracowników;

– systemu pierwszej pomocy;

– przydziału odzieży roboczej i ochronnej, a także środków ochrony osobistej;

– wykazu substancji i mieszanin chemicznych, w tym niebezpiecznych wraz z aktualnymi kartami charakterystyki;

– aktualnych pomiarów środowiska pracy;

– stanu sanitarno-technicznego pomieszczeń pracy oraz pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych; 

– instrukcji BHP;

– prowadzenia rejestrów prac i pracowników narażonych na kontakt z substancjami chemicznymi, ich mieszaninami, czynnikami lub procesami technologicznymi o działaniu rakotwórczym lub mutagennym.

 

Higiena Żywności i Żywienia 

Szczegóły

Główne zadania Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku:

sprawowanie nadzoru sanitarnego nad środkami spożywczymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością przekraczającymi granicę;
pobieranie próbek środków spożywczych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
szczególny nadzór nad towarami objętymi przepisami o specjalnych warunkach importu;
nadzór i kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością oraz warunków żywienia zbiorowego;
nadzór i kontrola w zakresie przestrzegania śledzenia pochodzenia surowców i produktów – traceability;
ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP i GMP oraz zasad systemu HACCP w nadzorowanych zakładach;
prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego w zakresie zagadnień dot. higieny żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
działanie w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF).
Podstawowe akty prawne: https://gis.gov.pl/kategoria/zywnosc-i-woda/normy-i-prawo/podstawowe-akty-prawne-normy-i-prawo/

Informacje dotyczące importu i eksportu: https://gis.gov.pl/kategoria/dzialalnosc-gospodarcza/produkcja-i-obrot/import-i-eksport/

 

Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny

Szczegóły

 

Międzynarodowy Punkt Szczepień

Szczegóły
  1. Szczepienia ochronne dla marynarzy oraz turystów podróżujących do różnych krajów świata.
  2. Poradnictwo  w zakresie obowiązkowych i zalecanych szczepień ochronnych dla podróżujących.
  3. Informacje o zagrożeniach zdrowia w różnych krajach świata.
  4. Zalecenia i wskazówki dla turystów w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa w podróży do różnych regionów i stref klimatycznych.
  5. Wskazówki o zagrożeniach zdrowotnych i zasadach postępowania po powrocie z krajów tropikalnych. 

 

 

 

 

{"register":{"columns":[]}}