Co robimy?
ODDZIAŁ NADZORU SANITARNEGO
Epidemiologia
Szczegóły
Główne zadania epidemiologii:
- Przestrzeganie obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych w zakresie reżimu sanitarnego na podległym terenie.
- Stały nadzór nad podmiotami wykonującymi działalność leczniczą na podległym obszarze działania oraz warunkami higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne.
- Nadzór nad prawidłowością procesów sterylizacji i dezynfekcji w obiektach sprawujących działalność medyczną.
- Nadzór nad ambulatoriami na statkach pasażerskich i towarowych, kontrola apteczek statkowych oraz stanu sanitarno-higienicznego i wydawanie certyfikatów medycznych.
- Nadzór nad ambulatorium oraz izolatorem na terenie Portu Lotniczego Szczecin-Goleniów ze szczególnym uwzględnieniem dostosowania procedur do bieżących wymogów sanitarnych.
- Tworzenie procedur postępowania na wypadek szczególnie niebezpiecznych chorób zakaźnych.
- Monitorowanie zagrożeń zdrowotnych na świecie.
- Dokonywanie bieżącej oceny sytuacji epidemiologicznej na obszarze RP.
- Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych mających na celu ustalenie źródła i dróg zakażenia oraz ich likwidację i niedopuszczanie do wystąpienia kolejnych zakażeń.
- Prowadzenie rejestrów podejrzeń zachorowań na choroby zakaźne oraz zgonów z tej przyczyny.
- Nadzór nad akcjami specjalnymi w sytuacji zagrożenia epidemiologicznego na terenie portów morskich, portu lotniczego oraz innych przejść granicznych.
- Przekazywanie bieżących informacji podróżującym dotyczących zagrożeń epidemicznych
- Poradnictwo w zakresie medycyny podróży oraz szczepień zalecanych i obowiązkowych przed wyjazdem do różnych krajów świata.
- Sporządzanie raportów o zachorowaniach i podejrzeniach zachorowań na wybrane choroby zakaźne.
Higiena Komunalna
Szczegóły
Główne zadania Higieny Komunalnej w Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie:
1. Nadzór nad stanem higieniczno-sanitarnym obiektów użyteczności publicznej ze szczególnym uwzględnieniem portów morskich i lotniczych oraz przystani żeglugi śródlądowej.
2. Nadzór nad warunkami sanitarnymi pasażerskich jednostek pływających.
3. Kontrola wymogów dla jednostek pływających wynikających z postanowień konwencji-Międzynarodowe Przepisy Zdrowotne:
wydawanie certyfikatów kontroli statku i zwolnienia z zabiegów sanitarnych (SSCEC)
pobór próbek wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
4. Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz nad obiektami i urządzeniami wodnymi służącymi do zaopatrywania ludności i środków transportu w wodę:
prowadzenie monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
prowadzenie baz danych dotyczących informacji o urządzeniach wodociągowych i jakości wody (woda do spożycia, ciepła woda użytkowa) na nadzorowanym terenie
sporządzanie okresowych oraz obszarowych ocen jakości wody
5. Sporządzanie sprawozdań i raportów opisowych z prowadzonej działalności.
6. Wydawanie opinii sanitarnych oraz nadzór nad imprezami masowymi odbywającymi się na nadzorowanym terenie.
Higiena Pracy
Szczegóły
Pracownicy Oddziału Higieny Pracy prowadzą w imieniu Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie działania związane z bieżącym nadzorem nad warunkami pracy w kontrolowanych zakładach pracy.
Do głównych zadań HP należą:
1. Kontrole stanu higieniczno-sanitarnego zakładów pracy. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających warunki zdrowotne środowiska pracy oraz kontrola w zakresie zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych
z warunkami pracy.
2. Prowadzenie postępowań w sprawie chorób zawodowych.
3. Współpraca z Państwową Inspekcją Pracy, Wojewódzkim Ośrodkiem Medycyny Pracy oraz Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Środowiska w zakresie występujących zagrożeń w środowisku pracy.
PODSTAWOWY ZAKRES KONTROLI ZAKŁADU PRACY W ZAKRESIE HIGIENY PRACY
Kontrole zakładów pracy obejmują szeroki zakres i wiele zagadnień, które różnią się
w zależności od rodzaju prowadzonej działalności. W szczególności dotyczą:
– sporządzenia i aktualizowania na bieżąco ocen ryzyka zawodowego dla wszystkich stanowisk pracy;
– aktualnych orzeczeń lekarskich pracowników;
– systemu pierwszej pomocy;
– przydziału odzieży roboczej i ochronnej, a także środków ochrony osobistej;
– wykazu substancji i mieszanin chemicznych, w tym niebezpiecznych wraz z aktualnymi kartami charakterystyki;
– aktualnych pomiarów środowiska pracy;
– stanu sanitarno-technicznego pomieszczeń pracy oraz pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych;
– instrukcji BHP;
– prowadzenia rejestrów prac i pracowników narażonych na kontakt z substancjami chemicznymi, ich mieszaninami, czynnikami lub procesami technologicznymi o działaniu rakotwórczym lub mutagennym.
Higiena Żywności i Żywienia
Szczegóły
Główne zadania Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku:
sprawowanie nadzoru sanitarnego nad środkami spożywczymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością przekraczającymi granicę;
pobieranie próbek środków spożywczych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
szczególny nadzór nad towarami objętymi przepisami o specjalnych warunkach importu;
nadzór i kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością oraz warunków żywienia zbiorowego;
nadzór i kontrola w zakresie przestrzegania śledzenia pochodzenia surowców i produktów – traceability;
ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP i GMP oraz zasad systemu HACCP w nadzorowanych zakładach;
prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego w zakresie zagadnień dot. higieny żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
działanie w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF).
Podstawowe akty prawne: https://gis.gov.pl/kategoria/zywnosc-i-woda/normy-i-prawo/podstawowe-akty-prawne-normy-i-prawo/
Informacje dotyczące importu i eksportu: https://gis.gov.pl/kategoria/dzialalnosc-gospodarcza/produkcja-i-obrot/import-i-eksport/
Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny
Szczegóły
Międzynarodowy Punkt Szczepień
Szczegóły
- Szczepienia ochronne dla marynarzy oraz turystów podróżujących do różnych krajów świata.
- Poradnictwo w zakresie obowiązkowych i zalecanych szczepień ochronnych dla podróżujących.
- Informacje o zagrożeniach zdrowia w różnych krajach świata.
- Zalecenia i wskazówki dla turystów w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa w podróży do różnych regionów i stref klimatycznych.
- Wskazówki o zagrożeniach zdrowotnych i zasadach postępowania po powrocie z krajów tropikalnych.