W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji

​​​​​​Do zadań Sekcji Granicznego Nadzoru Sanitarnego należy w szczególności:

  1. planowanie i realizacja zadań granicznej kontroli sanitarnej żywności pochodzenia niezwierzęcego, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz substancji pomagających w przetwarzaniu - przywożonych z państw trzecich;
  2. kontrola identyfikacyjna i bezpośrednia zaimportowanych towarów oraz ocena warunków ich transportu i składowania;
  3. pobieranie prób do badań laboratoryjnych, sporządzanie protokołów poboru prób zgodnie z obowiązującymi procedurami oraz dostarczanie próbek do badań laboratoryjnych;
  4. weryfikacja niezbędnej dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy, materiał lub wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością przekraczający granicę;
  5. weryfikacja niezbędnej dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagającej w przetwarzaniu;
  6. weryfikacja niezbędnej dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie Wspólnotowych Dokumentów Wejścia dla towarów objętych szczególnym
    nadzorem, zgodnie z rozporządzeniami unijnymi;
  7. planowanie i realizacja nadzoru nad stanem sanitarno-higienicznym oraz przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego, obiektach produkcji żywności oraz obrotu żywnością;
  8. planowanie i realizacja nadzoru nad zakładami cateringowymi produkującym żywność dostarczaną na pokłady statków powietrznych dla pasażerów i członków załóg, mając na względzie bezpieczeństwo żywności w środkach transportu;
  9. planowanie i realizacja nadzoru nad stanem sanitarno-higienicznym magazynów czasowego składowania;
  10.  podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
  11.  przygotowywanie opinii, informacji, stanowisk i innych rozstrzygnięć dla podmiotów zewnętrznych w zakresie spełniania wymogów bezpieczeństwa zdrowotnego towarów podlegających granicznej kontroli sanitarnej;
  12.  przygotowywanie postanowień, decyzji i wykonywanie innych czynności w postępowaniu administracyjnym i egzekucyjnym;
  13.  opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
  14.  przygotowywanie rocznych planów pracy oraz harmonogramów kontroli;
  15.  prowadzenie rejestrów towarów zgłoszonych do granicznej kontroli sanitarnej;
  16.  prowadzenie rejestru zakładów podlegających kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz dokumentacji zgodnie z opracowanym rocznym harmonogramem kontroli;
  17.  prowadzenie i aktualizacja Centralnego Rejestru Obiektów Będących pod Nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej (SBŻ II);
  18. organizowanie i prowadzenie szkoleń w zakresie zagadnień właściwości bieżącego nadzoru sanitarnego, w tym dotyczących oświaty zdrowotnej i profilaktyki;
  19. rozpowszechnianie materiałów edukacyjno-informacyjnych;
  20. monitorowanie i aktualizacja rejestru przepisów prawnych;
  21. opracowywanie i terminowe sporządzanie sprawozdań w powierzonym zakresie;
  22. współpraca i współdziałanie ze wszystkimi służbami i instytucjami funkcjonującymi  na lotniczych przejściach granicznych w zakresie spraw sanitarnyc i epidemiologicznych;
  23. realizacja zadań Sekcji Granicznej Kontroli Sanitarno-Epidemiologicznej oraz udział  w zabezpieczeniu epidemiologicznym sytuacji kryzysowych w razie potrzeb;
  24. opracowywanie materiałów na stronę internetową Granicznej Stacji.
{"register":{"columns":[]}}