Zadania Sekcji
Do zadań Sekcji Granicznego Nadzoru Sanitarnego należy w szczególności:
- planowanie i realizacja zadań granicznej kontroli sanitarnej żywności pochodzenia niezwierzęcego, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz substancji pomagających w przetwarzaniu - przywożonych z państw trzecich;
- kontrola identyfikacyjna i bezpośrednia zaimportowanych towarów oraz ocena warunków ich transportu i składowania;
- pobieranie prób do badań laboratoryjnych, sporządzanie protokołów poboru prób zgodnie z obowiązującymi procedurami oraz dostarczanie próbek do badań laboratoryjnych;
- weryfikacja niezbędnej dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy, materiał lub wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością przekraczający granicę;
- weryfikacja niezbędnej dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagającej w przetwarzaniu;
- weryfikacja niezbędnej dokumentacji, przygotowywanie i wydawanie Wspólnotowych Dokumentów Wejścia dla towarów objętych szczególnym
nadzorem, zgodnie z rozporządzeniami unijnymi; - planowanie i realizacja nadzoru nad stanem sanitarno-higienicznym oraz przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego, obiektach produkcji żywności oraz obrotu żywnością;
- planowanie i realizacja nadzoru nad zakładami cateringowymi produkującym żywność dostarczaną na pokłady statków powietrznych dla pasażerów i członków załóg, mając na względzie bezpieczeństwo żywności w środkach transportu;
- planowanie i realizacja nadzoru nad stanem sanitarno-higienicznym magazynów czasowego składowania;
- podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
- przygotowywanie opinii, informacji, stanowisk i innych rozstrzygnięć dla podmiotów zewnętrznych w zakresie spełniania wymogów bezpieczeństwa zdrowotnego towarów podlegających granicznej kontroli sanitarnej;
- przygotowywanie postanowień, decyzji i wykonywanie innych czynności w postępowaniu administracyjnym i egzekucyjnym;
- opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
- przygotowywanie rocznych planów pracy oraz harmonogramów kontroli;
- prowadzenie rejestrów towarów zgłoszonych do granicznej kontroli sanitarnej;
- prowadzenie rejestru zakładów podlegających kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz dokumentacji zgodnie z opracowanym rocznym harmonogramem kontroli;
- prowadzenie i aktualizacja Centralnego Rejestru Obiektów Będących pod Nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej (SBŻ II);
- organizowanie i prowadzenie szkoleń w zakresie zagadnień właściwości bieżącego nadzoru sanitarnego, w tym dotyczących oświaty zdrowotnej i profilaktyki;
- rozpowszechnianie materiałów edukacyjno-informacyjnych;
- monitorowanie i aktualizacja rejestru przepisów prawnych;
- opracowywanie i terminowe sporządzanie sprawozdań w powierzonym zakresie;
- współpraca i współdziałanie ze wszystkimi służbami i instytucjami funkcjonującymi na lotniczych przejściach granicznych w zakresie spraw sanitarnyc i epidemiologicznych;
- realizacja zadań Sekcji Granicznej Kontroli Sanitarno-Epidemiologicznej oraz udział w zabezpieczeniu epidemiologicznym sytuacji kryzysowych w razie potrzeb;
- opracowywanie materiałów na stronę internetową Granicznej Stacji.