Pożary sadzy - sezon grzewczy 2020/2021
14.04.2021
Niestety zima nie odpuszcza dlatego też w dalszym ciągu bardzo aktualny jest temat pożarów sadzy w przewodach kominowych. Pożar taki może spowodować pęknięcie komina i przeniesienie się ognia do wnętrza pomieszczenia. Wylatujące w czasie takiego pożaru iskry i płaty palącej się sadzy mogą być przyczyną pożaru sąsiednich budynków i materiałów palnych znajdujących się w pobliżu.
Strażacy powiatu cieszyńskiego w tym sezonie grzewczym (od 1.10.2020 do dnia dzisiejszego tj. 14.04.2021) odnotowali już 100 pożarów związanych z nieprawidłowym użytkowaniem urządzeń grzewczych na paliwo stałe.
Aby zapobiec tego typu zdarzeniom należy pamiętać o dwóch podstawowych zasadach:
- wolno spalać w kotłach (piecach) wyłącznie te paliwa (materiały), do których palenisko jest przystosowane (zgodnie z instrukcją użytkowania) oraz
- należy systematycznie oczyszczać przewody dymowe i spalinowe (kominy).
Co zrobić, gdy zapali się sadza w kominie?
Gdy zapali się sadza w kominie należy niezwłocznie wezwać Straż Pożarną, dzwoniąc pod numer 998 lub 112. Należy wygasić ogień w piecu lub kominku oraz zamknąć dopływ powietrza do tych urządzeń. Kategorycznie zabronione jest wlewanie do palącego się komina wody, gdyż grozi to jego rozerwaniem.
Jak poznać, że doszło do zapalenia sadzy w naszym domu?
Objawy pożaru sadzy w kominie to między innymi bardzo głośny szum spowodowany gwałtowną reakcją spalania w przewodzie kominowym. Oprócz tego z komina wydostają się płomienie, iskry oraz gęsty ciemny dym. Wysoka temperatura podczas pożaru sadzy doprowadza często do rozszczelnienia komina, co w konsekwencji może spowodować rozprzestrzenienie się ognia na cały budynek. Pęknięty komin stwarza także niebezpieczeństwo zatrucia tlenkiem węgla i dymem.
Czasookresy usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych (czyszczenia kominów):
Zgodnie z obowiązującymi przepisami w obiektach lub ich częściach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych w okresach ich użytkowania:
- od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;
- od palenisk opalanych paliwem stałym niewymienionych w pkt 1 - co najmniej raz na 3 miesiące;
- od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym niewymienionych w pkt 1 - co najmniej raz na 6 miesięcy (nie stosuje się przy usuwaniu zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych oraz obiektów budowlanych budownictwa zagrodowego i letniskowego).
W w/w obiektach lub ich częściach usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych. Czynności te, wykonują osoby posiadające kwalifikacje kominiarskie.