PIERWSZE POŻARY PODCZAS ŻNIW
15.07.2022
Mimo, że tegoroczne żniwa dopiero się rozpoczynają to w ostatnim tygodniu strażacy z powiatu grodziskiego brali już udział w pierwszych interwencjach związanych z pożarami w rolnictwie.
Największy do tej pory tego typu pożar miał miejsce w dniu 15 lipca br. po godz. 19, gdzie załogi z: Jednostki Ratowniczo Gaśniczej w Grodzisku Wlkp. , OSP Grodzisk Wlkp., OSP Grąblewo oraz OSP Słocin zostały zadysponowane do pożaru prasy rolującej, słomy i zboża na pniu w Słocinie. Niestety maszyny nie dało się uratować, zaś pożar udało się ugasić na powierzchni około jednego hektara.
Nie ulega wątpliwości, że żniwa mimo znaczącego postępu są dla rolników okresem wytężonej pracy. Mimo rosnącej świadomości rolników na temat zagrożeń w okresie żniwnym, coraz nowocześniejszego i mniej awaryjnego sprzętu każdego roku w powiecie podczas żniw odnotowujemy od kilku do kilkunastu pożarów w rolnictwie. Dlatego niezwykle ważne jest , aby miejsce pracy podczas prac żniwnych wyposażone było między innymi w podstawowy podręczny sprzęt gaśniczy.
Przed wejściem żniw w zasadniczą fazę warto przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących ich bezpieczeństwa:
Zgodnie z § 41.1. rozporządzenia Ministra Sprawa Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 roku w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz.719) podczas zbioru, transportu i składowania płodów rolnych należy:
1) stosować wskazania podane w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych i innych z napędem;
2) stosować silniki elektryczne o odpowiednim do warunków pracy stopniu ochrony; minimalna odległość układu napędowego od stert, stogów i budynków o konstrukcji palnej powinna wynosić 5 m;
3) ustawiać silniki spalinowe na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej;
4) zabezpieczyć urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier;
5) zapewnić możliwość ewakuacji ludzi;
6) przechowywać niezbędne materiały pędne, w ilości nieprzekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych nietłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych;
7) wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru
2. Palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbiorów palnych
płodów rolnych oraz ich transportu jest zabronione;
3. Używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od
miejsca omłotów i miejsc występowania palnych płodów rolnych jest zabronione;
Zgodnie z § 42.1. wyżej cytowanego rozporządzenia strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5000 m3.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
1) od budynków wykonanych z materiałów:
a) palnych - 30 m,
b) niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m;
2) od dróg publicznych i torów kolejowych – 30 m;
3) od dróg wewnętrznych i od granic działki – 10 m;
4) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30 m;
5) od lasów i terenów zalesionych – 100 m;
6) między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – 30 m.
3. Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
4. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Zgodnie z § 43. Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.
opracowanie: mł. bryg. Marcin Nowak - KP SPP w Grodzisku Wlkp.
zdjęcia: OSP Grodzisk Wlkp.