Wyciek amoniaku w przechowalni warzyw i owoców
10.10.2020
10 października 2020 roku o godz. 15:12 do Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Łęczycy wpłynęło zgłoszenie o wycieku amoniaku w przechowalni warzyw i owoców w Grabowie.
Po przybyciu na miejsce zdarzenia pierwszych zastępów straży pożarnej kierujący działaniem ratowniczym stwierdził, że w budynku chłodni doszło do wycieku amoniaku z instalacji służącej do chłodzenia budynku. Pracownicy chłodni opuścili budynek przed przybyciem zastępów straży pożarnej. Ze względu na charakter zdarzenia niezbędne było zadysponowanie dodatkowych zastępów straży pożarnej, w tym specjalistycznej grupy ratownictwa chemicznego z Łodzi.
Działania zastępów straży pożarnej polegały na: zabezpieczeniu miejsca zdarzenia, monitorowaniu strefy zagrożenia przy użyciu urządzeń pomiarowych (ze względu na znaczną odległość budynków mieszkalnych od miejsca zdarzenia nie było konieczności ewakuowania mieszkańców), sprawieniu kurtyn wodnych, które miały za zadanie ograniczyć emisję oraz rozcieńczyć ulatniający się amoniak. Po wejściu do budynku, w specjalnych ubraniach ochronnych, zakręcono zawory ciągu technologicznego, w którym znajdował się amoniak. Strażacy, w pomieszczeniu chłodni, usunęli olej wymieszany z amoniakiem, który rozlał się z uszkodzonej sprężarki.
W działaniach ratowniczych trwających 9 godz. 39 min udział brało w sumie 8 zastępów z Państwowej Straży Pożarnej (w tym specjalistyczna grupa ratownictwa chemicznego z Komendy Miejskiej PSP w Łodzi), 6 zastępów z OSP w KSRG oraz 1 zastęp z OSP spoza KSRG, łącznie 51 strażaków.
Na miejsce zdarzenia przybył również zastępca komendanta powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Łęczycy kpt. Marcin Kornat, który przejął dowodzenie i podtrzymał zamiar taktyczny.
Opracowanie: Tomasz Suski, KP PSP w Łęczycy