W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

BEZPIECZEŃSTWO W GOSPODARSTWACH ROLNYCH

27.08.2021

Na zdjęciu widoczne są stogi słomy oraz strażacy ćwiczący gaszenie tych stogów.

W związku z zakończeniem akcji żniwnej strażacy z Komendy Powiatowej PSP w Złotowie Apelują o przestrzeganie obowiązujących przepisów ochrony przeciwpożarowej w zakresie ustawiania stert, stogów i brogów, które szczegółowo określa Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.

Wymogi dotyczące stert, stogów i brogów

1.Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3.

2.Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować, co najmniej następujące odległości:

1) od budynków wykonanych z materiałów: ·

a) palnych - 30 m, ·

b) niepalnych i o pokryciu, co najmniej trudno zapalnym - 20 m;

2) od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;

3) od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;

4) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m;

5) od lasów i terenów zalesionych - 100 m;

6) między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.

3.Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości, co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.

4.Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalanie.

W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.

 

opracował: st. kpt. Krzysztof Olczak

zdjęcia: KP PSP Złotów

 

Zdjęcia (11)

{"register":{"columns":[]}}