Składniki krwi
W lecznictwie krew stosowana jest przede wszystkim w postaci wypreparowanych składników krwi.
Najczęściej stosowane składniki krwi to:
- Koncentrat Krwinek Czerwonych (KKCz) – 1 jednostka KKCz jest to składnik krwi uzyskany z 1 jednostki krwi pełnej po osunięciu z niej osocza.
- Osocze świeżo mrożone (FFP) – składnik ten stanowi osocze otrzymane albo metodą manualnej lub automatycznej plazmaferezy i zamrożone w czasie, który umożliwia utrzymanie funkcjonalnego stanu labilnych czynników krzepnięcia. Jedna jednostka FFP ma zazwyczaj objętość ok. 200 ml w zależności od stosowanej metody preparatyki krwi pełnej.
- Koncentrat Krwinek Płytkowych (KKP) – składnik ten stanowią krwinki płytkowe uzyskane albo metodą manualną lub automatycznej trombaferezy.
Najczęściej stosowane produkty krwiopochodne:
- Albuminy.
- Immunoglobuliny.
- Czynniki krzepnięcia.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.02.2019 10:33 Monika Rutkowska
- Pierwsza publikacja:
- 21.02.2019 10:33 Monika Rutkowska