Wykaz i charakterystyka diet stosowanych w PIM MSWiA
Od dnia 1 stycznia 2012 r. istnieje obowiązek wykonywania przesiewowej oceny stanu odżywienia u każdego Pacjenta przyjętego do szpitala. Dotyczy to wszystkich oddziałów szpitalnych z wyjątkiem szpitalnych oddziałów ratunkowych (tj. SOR). Dokument oceniający stan odżywienia (tj. wypełniony kwestionariusz NRS 2002) musi znaleźć się w każdej historii choroby.
W karcie informacyjnej leczenia szpitalnego powinien znaleźć się także zapis, wykonany przez lekarza lub dietetyka, dotyczący rodzaju zalecanej diety do zastosowania w okresie poszpitalnym.
Zamieszczone poniżej diety są dietami najczęściej zlecanymi w Klinikach i Oddziałach PIM MSWiA, natomiast we wszystkich pozostałych przypadkach mogą i powinny być stosowane diety specjalne, indywidualnie opracowane przez dietetyka dla konkretnego Pacjenta. Należy pamiętać, że przykładowe dzienne racje pokarmowe oraz jadłospisy, uwzględnione w załączonych opisach, nie stanowią „sztywnego” wzorca i powinny być konsultowane indywidualnie z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem. Oznaczenia szpitalne diet (np. I, II, S5, V) stanowią zaś wyłącznie zapis "umowny", stosowany na potrzeby hospitalizacji Pacjentów w PIM MSWiA.
Materiały
Dieta_bezglutenowa_-_Dieta_Specjalna_(Sp)Dieta_bezglutenowa_-_Dieta_Specjalna_(Sp).pdf 0.15MB Dieta_dla_kobiet_ciężarnych_-_Dieta_Specjalna_(Sp)
Dieta_dla_kobiet_ciężarnych_-_Dieta_Specjalna_(Sp).pdf 0.18MB Dieta_dla_kobiet_karmiących_-_Dieta_specjalna_(Sp)
Dieta_dla_kobiet_karmiących_-_Dieta_specjalna_(Sp).pdf 0.15MB Dieta_dziecięca_-_Dieta_D_1,_2_i_3
Dieta_dziecięca_-_Dieta_D_1,_2_i_3.pdf 0.44MB Dieta_eliminacyjna_-_Dieta_Specjalna_(Sp)
Dieta_eliminacyjna_-_Dieta_Specjalna_(Sp).pdf 0.12MB Dieta_eliminacyjna_hypoalergiczna_-_Dieta_S4
Dieta_eliminacyjna_hypoalergiczna_-_Dieta_S4.pdf 0.14MB Dieta_lekkostrawna_-_Dieta_II
Dieta_lekkostrawna_-_Dieta_II.pdf 0.21MB Dieta_lekkostrawna_z_ograniczeniem_substancji_pobudzających_wydzielanie_soku_żołądkowego_-_Dieta_IV
Dieta_lekkostrawna_z_ograniczeniem_substancji_pobudzających_wydzielanie_soku_żołądkowego_-_Dieta_IV.pdf 0.28MB Dieta_lekkostrawna_z_ograniczeniem_tłuszczu_-_Dieta_VI
Dieta_lekkostrawna_z_ograniczeniem_tłuszczu_-_Dieta_VI.pdf 0.34MB Dieta_niskobiałkowa_-_Dieta_S8
Dieta_niskobiałkowa_-_Dieta_S8.pdf 0.26MB Dieta_niskopurynowa_-_Dieta_Specjalna_(Sp)
Dieta_niskopurynowa_-_Dieta_Specjalna_(Sp).pdf 0.36MB Dieta_niskosalicylanowa_-_Dieta_Specjalna_(Sp)
Dieta_niskosalicylanowa_-_Dieta_Specjalna_(Sp).pdf 0.32MB Dieta_niskosodowa_-_Dieta_S7
Dieta_niskosodowa_-_Dieta_S7.pdf 0.30MB Dieta_płynna_-_Dieta_S5
Dieta_płynna_-_Dieta_S5.pdf 0.15MB Dieta_podstawowa_-_Dieta_I
Dieta_podstawowa_-_Dieta_I.pdf 0.18MB Dieta_wegetariańska_-_Dieta_Specjalna_(Sp)
Dieta_wegetariańska_-_Dieta_Specjalna_(Sp).pdf 0.34MB Dieta_z_ograniczeniem_węlowodanów_łatwo_przyswajalnych_-_Dieta_V
Dieta_z_ograniczeniem_węlowodanów_łatwo_przyswajalnych_-_Dieta_V.pdf 0.38MB Żywienie_Pacjenta_w_okresie_okołooperacyjnym
Żywienie_Pacjenta_w_okresie_okołooperacyjnym-.pdf 0.15MB