W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Relacja z koncertu:" Muzyczny podwieczorek"

21.09.2021

Muzyczny Podwieczorek

Wieczne opóźnienia, wszystko na ostatni moment… Wtorek 21 września 2021 stał się pamiętną datą w gastronomicznej historii PSM w Raciborzu. Wybija godzina 17:00, sala zapełniona po brzegi, goście oczekują na swoje zamówienia i nie będą czekać w nieskończoność… Zespół kucharzy i kuchcików w kuchni dwoi się i troi żeby nadążyć z wydawaniem kolejnych potraw, gdy niespodziewanie okazuje się że… zabrakło jedzenia! I to jego najważniejszego rodzaju, bo tego zdrowego! Kelnerzy zdezerterowali. Właściciel restauracji nakazał działać tak, aby goście byli usatysfakcjonowani. Szef kuchni, Kucharz Piotr rwie włosy z głowy – jest wszakże zagorzałym zwolennikiem Zdrowego Jedzenia i nie przyjmuje możliwości „jedzenia śmieci”. Wyraża to w „Piosence o niezdrowym jedzeniu” z towarzyszeniem Kuchennej Orkiestry Smyczkowej. Na całe szczęście tego dnia w progach kuchni zawitała światowej sławy dietetyk, specjalistka zdrowych i pysznych dla brzucha deserów – pani Emilia Bolibrzuch. Z miejsca ratuje sytuację. Wykazuje, że z dobrej jakości składników i przy zachowaniu odpowiednich dawek, nawet najsłodszy deser może się okazać… cóż, zdrowym. A szczególnie dla ducha. Wybiera kolejne pozycje z menu i opisuje na co zwrócić szczególną uwagę przy przyrządzaniu danego dania. Szef kuchni z zapałem dobiera odpowiednich specjalistów kuchennych, laureatów ubiegłorocznego Konkursu Kulinarnego PSMusic Chef i zleca wydawanie kolejnych potraw. „Chałwę” przyrządza Zuzanna Bunio, „Miętowy duet” – Antonina Kasowska, „Karmelową karuzelę” – Paulina Krettek, a „Speedy Violet Cake” – duo w składzie: Oliwia Gembalczyk i Anna Klima. Gdy powoli robi się zbyt słodko, na scenę wkraczają: Liliana Płonka, specjalistka od „Popcornu” oraz Paulina Sciborski, znawczyni „Kokosowych ciasteczek”. Tę insulinową przerwę z impetem kończy „Taniec wieszczki cukrowej” w wykonaniu Szymona Degorskiego, a całość dosładza Ksawery Kubik, wirtuoz „Czekoladowych lodów”, które serwuje w podwójnej porcji. Goście są zadowoleni, sytuacja opanowana, aż tu nagle… Okazuje się, że na samym końcu magazynu, w alei nr 32, w sto dwudziestym czwartym rzędzie na najwyższej półce tuż za pustymi opakowaniami po truflach ostała się… nieprzeterminowana „Sałatka jarzynowa”! Szybko serwuje ją Rytmiczny zespół kuchcików z klasy III. To było to, na co wszyscy czekali, a o czym każdy obawiał się powiedzieć: najpierw deser, potem danie główne! Po tak wspaniałej uczcie goście raźno ruszyli do szkolnego holu, gdzie szczodrze docenili starania kucharzy i kuchcików i nie omieszkali zdegustować pysznych próbek kuchennych utworów. Tego dnia na ulicach Raciborza, gdzieniegdzie można było dosłyszeć nuconą półgłosem piosenkę:
Sałatka, sałatka jarzynowa
Bardzo smaczna, tak smaczna jest i zdrowa
A jeśli, kolego, o tym nie wiesz
TO MOŻESZ W KŁOPOTY WPAŚĆ!

Serdecznie gratulujemy wszystkim wykonawcom, a szczególnie nauczycielom oraz akompaniatorom. Dziękujemy pracownikom obsługi za pomoc w organizacji koncertu, dyrekcji i rodzicom za zaangażowanie w przygotowanie poczęstunku, a wszystkim gościom za przybycie i serdeczne przyjęcie. Zapraszamy na kolejne koncerty!

{"register":{"columns":[]}}