W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dotyczca alergenów występujących w żywności nieopakowanej

Zgodnie z art. 44 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Ur. UE nr L 304 z dnia 22 listopada 2011r.) przedsiębiorcy mają obowiązek informowania o alergenach znajdujących się w żywności nieopakowanej, czyli także tej serwowanej w restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi.

Konsument powinien zostać poinformowany, czy w produkcie występują:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
  • maltodekstryn na bazie pszenicy;
  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  • żelatyny rybnej stosowanej jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
  • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokeferolu, naturalnego octanu Dalfatokeferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
  • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

  • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  • laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh. K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/ orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

            Należy zwrócić uwagę, że wykaz ten obejmuje nie tylko konkretne produkty, ale także większość ich pochodnych.

            Przepisy unijne nie precyzowały formy w jakiej konsument ma być poinformowany i nakazywały jedynie wymienić jakie alergeny zawarte są w potrawie. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r.. poz. 29), które obowiązuje od 9 stycznia br. doprecyzowało te kwestie. W efekcie restauratorzy muszą podać pełen skład z wyszczególnieniem alergenów oraz udostępnić listę gościom w formie pisemnej. Informacja może być zamieszczona w menu lub na osobnej kartce, jednak koniecznym do spełnienia warunkiem jest dostępność tych informacji dla każdego konsumenta w formie pisemnej. Informowanie nie może odbywać się tylko w formie ustnej na życzenie klienta. 

 

{"register":{"columns":[]}}