07.06.2023 r. – Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2023
Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.
Choroby przenoszone przez żywność dotykają co roku 1 na 10 osób na całym świecie, a normy żywnościowe pomagają nam zapewnić, że to, co jemy, jest bezpieczne.
Istnieje ponad 200 czynników, które mogą być przenoszone przez żywność i powodować choroby. Większość ludzi kojarzy choroby przenoszone przez żywność z ostrymi chorobami jelit (biegunka i wymioty), ale istnieje wiele innych niepożądanych skutków zdrowotnych, które mogą wystąpić.
Wszyscy mamy do odegrania pewną rolę; niezależnie od tego, czy uprawiamy, przetwarzamy, transportujemy, przechowujemy, sprzedajemy, kupujemy, przygotowujemy czy podajemy żywność - bezpieczeństwo żywności jest w naszych rękach. Jeśli będziemy współpracować, wszyscy możemy przyczynić się do tego, by żywność była bezpieczniejsza i zdrowsza
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony, aby:
- szerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność,
- ustalać spójne strategie poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
- promować rozwiązania, które przyczyniają się do zwiększania bezpieczeństwa żywności.
Więcej na: https://www.gov.pl/web/gis/07062023-r--miedzynarodowy-dzien-bezpieczenstwa-zywnosci
Strona internetowa kampanii: https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2023