16 PAŹDZIERNIKA - Światowy Dzień Żywności
16.10.2021
To co jemy i w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Każdy nasz posiłek to praca wielu ludzi odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha żywnościowego. Organizacja Narodów Zjednoczonych zachęca do podziękowania tym wszystkim żywnościowym bohaterom (#FoodHeroes). Światowy Dzień Żywności – który odbywa się corocznie 16 października - stanowi doskonałą do tego okazję.
Powinniśmy pamiętać, że nasze codzienne wybory mają szersze znaczenie. Miliardy konsumentów na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Decyzja należy do nas. Możemy współpracować z naturą i wpływać na to co oferuje rynek, wybierając produkty pożywne, odpowiedzialne ekologicznie i społecznie, a tym samym dołączyć do grona żywnościowych bohaterów.
Oto kilka pomysłów jak zacząć:
- Wybieraj zdrową, lokalną i sezonową żywność.
- Szanuj żywność i środowisko – marnuj mniej.
- Zmień swoje przyzwyczajenia – używaj wielorazowych toreb, oszczędzaj wodę.
- Wyhoduj swoją własną żywność.
- Wypróbuj jeden ze zrównoważonych przepisów kulinarnych w swojej kuchni.