SEKCJA HIGIENY KOMUNALNEJ
1) nadzór sanitarny nad jakością wody przeznaczonej do spożycia, w tym prowadzenie
monitoringu jakości wody oraz nadzór nad urządzeniami do jej produkcji;
2) nadzorowanie technologii uzdatniania wody do spożycia, zgodnie z kompetencjami;
3) nadzór nad jakością zdrowotną wody w kąpieliskach, miejscach okazjonalnie
wykorzystywanych do kąpieli oraz w pływalniach;
4) pobieranie próbek wody, gromadzenie, weryfikacja, analiza i ocena danych monitoringowych;
5) wydawanie zezwoleń na transport zwłok/ szczątków, ekshumacje oraz nadzór nad
wykonywaniem tych czynności;
6) nadzór sanitarny nad gospodarką odpadami medycznymi;
7) nadzór sanitarny nad obiektami użyteczności publicznej;
8) nadzór sanitarny nad środkami transportu publicznego;
9) opiniowanie imprez masowych;
10) wydawanie opinii sanitarnych w sprawach kategoryzacji obiektów hotelowych i turystyczno
– wypoczynkowych oraz regulaminów utrzymania czystości i porządku na terenie danej gminy;
11) współudział w opiniowaniu projektów oraz odbiorze urządzeń i obiektów użyteczności
publicznej;
12) współudział i prowadzenie działań na rzecz promocji zdrowia.