SEKCJA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Prowadzenie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności oraz nad przestrzeganiem przepisów
określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu,
przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i
obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością poprzez:
1) nadzór nad bezpieczeństwem żywności, przestrzeganiem warunków produkcji, transportu,
przechowywania i sprzedaży żywności, w tym suplementów diety, żywności wzbogacanej,
środków spożywczych przeznaczonych dla określonych grup oraz nowej żywności;
2) nadzór nad materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
3) nadzoru nad importem/eksportem środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
4) śledzenie sprzedaży internetowej żywności („na odległość”) za pośrednictwem portali
aukcyjnych i stron internetowych przy współpracy odpowiednich służb;
5) prowadzenie postępowań w celu poprawy stwierdzonego niewłaściwego stanu sanitarnego;
6) podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku
stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu;
7) opracowywanie, dokumentowanie i likwidację ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych we
współpracy z innymi komórkami organizacyjnymi;
8) współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów
żywnościowo – żywieniowych;
9) ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej
(GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów
Kontroli (HACCP) w nadzorowanych obiektach;
10) prowadzenie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i
Paszach (RASFF);
11) podejmowanie działań w wyniku otrzymanych informacji dotyczących niewłaściwego stanu
sanitarnego;
12) teoretyczną ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
13) pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
14) współpracę z innymi organami urzędowej kontroli żywności w ramach kompetencji i zawartych
porozumień;
15) prowadzenie rejestracji oraz zatwierdzania zakładów do określonej działalności;
16) prowadzenie działalności informacyjno – edukacyjnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i
żywienia kierowanej do przedsiębiorców i społeczeństwa;
17) opracowanie ocen i analiz stanu sanitarnego zakładów, danych statystycznych z działalności.