WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ – Praktyczne porady
07.06.2024
5 kroków do bezpiecznej żywności
- Utrzymuj czystość
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Gotuj dokładnie
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
#Safe2EatEU
Krok 1 - Utrzymuj czystość
- Przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania – myj ręce
- Sprzęt, który wykorzystujesz – myj i odkażaj
- Żywność oraz kuchnię – zabezpiecz przed owadami i innymi zwierzętami
Krok 2 – oddzielaj żywność surową od gotowanej
- Oddziel surowe mięso, ryby od innej żywności
- Podczas np. krojenia surowego mięsa używaj oddzielnych noży i desek
- Oddzielaj żywność surową od gotowanej (przechowuj w oddzielnych pojemnikach)
Ważne:
- Nie myj surowego mięsa, zwłaszcza drobiowego!
- Dokładnie gotuj mięso, szczególnie drobiowe!
Krok 3 – gotuj dokładnie
- Gotuj dokładnie mięso, jaja i owoce morza
- Zupy sosy, doprowadzaj do wrzenia
- Mięso i ryby smaż i piecz tak długo aby soki z nich były czyste a nie różowe!
- Żywność przygotowaną wcześniej przed zjedzeniem odgrzej to temperatury powyżej 70oC
Krok 4 – utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Nigdy nie zostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny
- Mięso, ryby, jaja przechowuj w lodówce – nie dopuść aby znajdowały się w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny
- Do lodówki wkładaj potrawy wystudzone
- Nie zamrażaj niczego dwukrotnie
- Pamiętaj - nie ma żywności wiecznie trwałej !!!
- Nie rozmrażaj żywności w temperaturze pokojowej – możesz zanurzyć produkt w ciepłej wodzie
Krok 5 – używaj bezpiecznej żywności i wody
- Myj owoce i warzywa – zawsze!
- Nie jedz żywności, po upływie daty przydatności
Nieprzestrzeganie powyższych zasad = zatrucia i zakażenia pokarmowe !
Inicjatywa realizowana w ramach kampanii informacyjnej „Wybieraj bezpieczną żywność” organizowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).