W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ – Praktyczne porady

07.06.2024

owoce i warzywa pod lupą

 

#Safe2EatEU

Krok 1 - Utrzymuj czystość

  • Przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania – myj ręce
  • Sprzęt, który wykorzystujesz – myj i odkażaj
  • Żywność oraz kuchnię – zabezpiecz przed owadami i innymi zwierzętami

Krok 2 – oddzielaj żywność surową od gotowanej

  • Oddziel surowe mięso, ryby od innej żywności
  • Podczas np. krojenia surowego mięsa używaj oddzielnych noży i desek
  • Oddzielaj żywność surową od gotowanej (przechowuj w oddzielnych pojemnikach)

Krok 3 – gotuj dokładnie

  • Gotuj dokładnie mięso, jaja i owoce morza
  • Zupy sosy, doprowadzaj do wrzenia
  • Mięso i ryby smaż i piecz tak długo aby soki z nich były czyste a nie różowe!
  • Żywność przygotowaną wcześniej przed zjedzeniem odgrzej to temperatury powyżej 70oC

Krok 4 – utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • Nigdy nie zostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny
  • Mięso, ryby, jaja przechowuj w lodówce – nie dopuść aby znajdowały się w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny
  • Do lodówki wkładaj potrawy wystudzone
  • Nie zamrażaj niczego dwukrotnie
  • Pamiętaj  - nie ma żywności wiecznie trwałej !!!
  • Nie rozmrażaj żywności w temperaturze pokojowej – możesz zanurzyć produkt w ciepłej wodzie

Krok 5 – używaj bezpiecznej żywności i wody

  • Myj owoce i warzywa – zawsze!
  • Nie jedz żywności, po upływie daty przydatności

Inicjatywa realizowana w ramach kampanii informacyjnej „Wybieraj bezpieczną żywność” organizowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

{"register":{"columns":[]}}