W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność i Twoje zdrowie – zatrucia i zakażenia pokarmowe

08.06.2024

mycie owoców i warzyw

#Safe2EatEU

 Zatrucia i zakażenia pokarmowe objawiają się najczęściej: nudnościami, wymiotami, bólami brzucha i biegunką.

  • Za wywołanie zatruć i zakażeń pokarmowych odpowiadają bakterie: Salmonella sp., Campylobacer spp., L.monocytogenes Gronkowce kolagulazo-dodatnie Oraz wirusy: norowirusy, wirus zapalenia wątroby typu A.

Patogeny najczęściej powodujące choroby przenoszone przez żywność:

Campylobacter ► surowy i niedogotowany drób, ryby, niepasteryzowane mleko, woda  wymioty, nudności, bóle brzucha

Clostridium botulinum ► dla niemowląt: miód, niewłaściwe konserwowane produkty, oleje ziołowe, nieprawidłowo ukwaszone produkty niewyraźne widzenie, trudności w oddychaniu, opadające powieki, może powodować śmierć       

Clostridium perfringens bakteria ,,bufetowa” rośnie w dużych porcjach jedzenia - zapiekanki sosy  skurcze brzucha i biegunka w ciągu 6-24h

E-coli Surowa lub niedogotowana mielona wołowina, surowe owoce i warzywa, w tym sałata, szpinak i kiełki, niepasteryzowane soki lub produkty mleczne, zanieczyszczona woda ciężka biegunka, wymioty, silne bóle brzucha

Listeria monocytogenes Surowe lub niepasteryzowane mleko i produkty mleczne, miękki ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka (uwaga – kobiety ciężarne!), surowe owoce i warzywa, gotowe do spożycia wędliny, hot dogi, chłodzone wędzone owoce morza, surowe i niedogotowane mięso, drób i owoce morza sztywność karku, splątanie, listerioza (kobiety w ciąży – potencjalne poronienie!), bóle brzucha, gorączka, bóle mięśni, utrata równowagi

Salmonella Mięsa, jaja, owoce, przyprawy i surowe, niepoddane obróbce orzechy gorączka, skurcze brzucha, wymioty, gorączka jelitowa (w ciężkich wypadkach)

Norowirus świeże produkty, skorupiaki Wysoce zaraźliwy wirus, który powoduje ból brzucha, nudności, biegunkę i wymioty. Małe dzieci i starsi dorośli są szczególnie podatni na zarażenie wirusem.

 

Oto to kilka wskazówek, jak zminimalizować ryzyko zatrucia:

  • Sprawdzaj

Podczas zakupu świeżych owoców i warzyw sprawdzaj czy nie mają śladów obicia czy psucia się; sprawdzaj czy obrane, pokrojone i zapakowane warzywa są przechowywane w lodówkach lub zamrażarkach.

  • Myj

Złota zasada bezpiecznego przygotowania żywności to umycie rąk, naczyń i powierzchni przed przygotowaniem posiłku.

Kiedy myć dłonie? Przed, w trakcie i po przygotowaniu jedzenia, gdy dotykałeś/aś surowych jaj, surowego mięsa, owoców morza.

  • Oddzielaj

Świeże owoce i warzywa przechowuj w lodówce oddzielnie od surowego, czerwonego mięsa lub drobiu.

Przygotowując jedzenie oddzielnie przygotowuj surowe mięso, owoce morza i jaja od pozostałych produktów takich jak świeże owoce i warzywa.

  • Gotuj

Gotowanie zabija niebezpieczne bakterie. Żywność musi osiągnąć odpowiednio wysoki poziom temperatury wewnętrznej, aby zabiciu uległy bakterie chorobotwórcze.

  • Schładzaj

Przechowywanie w warunkach chłodniczych (lodówka 2-6°C) spowalnia wzrost bakterii przenoszonych przez żywność, które mogą szybko namnażać się w wyższych temperaturach.

Świeże produkty najlepiej schłodzić w ciągu dwóch godzin od zakupu, aby zapobiec rozwojowi bakterii.

Wybierz jedną z opcji bezpiecznego rozmnażania:

  • zamrożone jedzenie umieść w lodówce, na talerzu, w celu zabezpieczenia przed ewentualnym wyciekiem soków;
  • jeśli zamierzasz od razu przygotowywać żywność możesz rozmrozić ją w zimnej wodzie. Wodę wymieniaj, co 30 minut;
  • jeśli zamierzasz natychmiast po rozmrożeniu poddać obróbce termicznej żywność możesz rozmrażać ją w kuchence mikrofalowej;
  • możesz bezpiecznie gotować potrawy również bez rozmrażania! Pamiętaj, że gotowanie w takim przypadku będzie trwać o 50% dłużej w porównaniu do gotowania żywności w pełni rozmrożonej.

Opracowano na podstawie: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/bezpieczenstwo-zywnosci-zalezy-rowniez-od-ciebie/; https://foodfakty.pl/10-najczestszych-przyczyn-chorob-przenoszonych-przez-zywnosc

Inicjatywa realizowana w ramach kampanii informacyjnej „Wybieraj bezpieczną żywność” organizowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

{"register":{"columns":[]}}