Badania środowiska pracy są umawiane indywidualnie, po uprzednim złożeniu pisemnego zlecenia.
Przykładowy formularz zlecenia badań dostępny jest poniżej w wersji edytowalnej
Pracownia Sanitarnej Kontroli Środowiska Pracy wykonuje badania i pomiary czynników
szkodliwych dla zdrowia człowieka w środowisku pracy
Badane są takie czynniki jak:
Hałas
- Hałas jako czynnik szkodliwy w środowisku pracy przy przekroczeniu dopuszczalnych norm, oddziałuje negatywnie na narząd słuchu.
W celu ograniczenia hałasu istotne jest wyznaczenie tzw. wartości granicznych hałasu. Co więcej, hałas uszkadza nie tylko narząd słuchu, stwierdzono bowiem, że pod wpływem hałasu następuje skurcz drobnych naczyń tętniczych, występują zmiany w funkcjonowaniu układu nerwowego i pokarmowego, zakłócenia wzroku (np. upośledzenie rozróżniania barw i ograniczenie pola widzenia), obniża się precyzja ruchów, zmniejsza wydolność psychiczna i fizyczna. Odpowiedni poziom wiedzy o wartościach dźwięku występujących na stanowiskach pracy, pomaga w odpowiednim dostosowaniu zarówno czasu pracy jak i środków ochrony osobistej przed dźwiękiem Najwyższe dopuszczalne natężenie hałasu - odniesione do 8-godzinnego dobowego wymiaru czasu pracy
- wynosi 85 dB, przy czym wartość progu działania wynosi 80 dB. Choć przepisy r.b.n.h. podają wartość, nie określają pojęcia “wartości progu”. Jak się wydaje, powinno się traktować wartość 80 dB jako sygnał alarmowy zbliżania się do niebezpiecznego progu NDN. Do określenia dokładnych wartości hałasu dopuszczalnego trzeba brać pod uwagę m.in. czas działania hałasu oraz jego maksymalne i szczytowe wartości. Wartości norm są następujące:
• dla poziomu ekspozycji na hałas odniesionego do 8–godzinnego dobowego wymiaru czasu pracy lub poziomu ekspozycji na hałas odniesionego do tygodnia pracy – wartość NDN wynosi 85 dB;
• maksymalny poziom dźwięku A nie może przekroczyć 115 dB;
• szczytowy poziom dźwięku C nie może przekroczyć wartości 135 dB
Uważa się, że ekspozycja na hałas przekraczający 80 dB jest możliwa bez uszczerbku dla zdrowia w przypadku stosowania przerw w pracy lub ograniczania czasu pracy, dlatego w przypadku przekroczenia wartości progów działania, pracodawca jest obowiązany zaplanować i podjąć działania zmniejszające ryzyko zawodowe. Praca w ciągłym hałasie w granicach 95-100 dB nie może trwać dziennie dłużej niż 40-100 minut, zaś praca w hałasie do 110 dB - nie dłużej niż 10 minut dziennie.
W celu ograniczenia hałasu istotne jest wyznaczenie tzw. wartości granicznych hałasu. Co więcej, hałas uszkadza nie tylko narząd słuchu, stwierdzono bowiem, że pod wpływem hałasu następuje skurcz drobnych naczyń tętniczych, występują zmiany w funkcjonowaniu układu nerwowego i pokarmowego, zakłócenia wzroku (np. upośledzenie rozróżniania barw i ograniczenie pola widzenia), obniża się precyzja ruchów, zmniejsza wydolność psychiczna i fizyczna. Odpowiedni poziom wiedzy o wartościach dźwięku występujących na stanowiskach pracy, pomaga w odpowiednim dostosowaniu zarówno czasu pracy jak i środków ochrony osobistej przed dźwiękiem Najwyższe dopuszczalne natężenie hałasu - odniesione do 8-godzinnego dobowego wymiaru czasu pracy
- wynosi 85 dB, przy czym wartość progu działania wynosi 80 dB. Choć przepisy r.b.n.h. podają wartość, nie określają pojęcia “wartości progu”. Jak się wydaje, powinno się traktować wartość 80 dB jako sygnał alarmowy zbliżania się do niebezpiecznego progu NDN. Do określenia dokładnych wartości hałasu dopuszczalnego trzeba brać pod uwagę m.in. czas działania hałasu oraz jego maksymalne i szczytowe wartości. Wartości norm są następujące:
• dla poziomu ekspozycji na hałas odniesionego do 8–godzinnego dobowego wymiaru czasu pracy lub poziomu ekspozycji na hałas odniesionego do tygodnia pracy – wartość NDN wynosi 85 dB;
• maksymalny poziom dźwięku A nie może przekroczyć 115 dB;
• szczytowy poziom dźwięku C nie może przekroczyć wartości 135 dB
Uważa się, że ekspozycja na hałas przekraczający 80 dB jest możliwa bez uszczerbku dla zdrowia w przypadku stosowania przerw w pracy lub ograniczania czasu pracy, dlatego w przypadku przekroczenia wartości progów działania, pracodawca jest obowiązany zaplanować i podjąć działania zmniejszające ryzyko zawodowe. Praca w ciągłym hałasie w granicach 95-100 dB nie może trwać dziennie dłużej niż 40-100 minut, zaś praca w hałasie do 110 dB - nie dłużej niż 10 minut dziennie.
Drgania mechaniczne
Często stanowią tzw. czynnik resztkowy, są zjawiskiem ubocznym, które w sposób niezamierzony towarzyszy eksploatacji maszyn i urządzeń.
W obu przypadkach drgania mechaniczne, generowane przez różnego rodzaju źródła, mogą powodować uszkodzenia konstrukcji mechanicznych i zakłócać
prawidłową ich pracę a także przyspieszać zużycie elementów. Prawie zawsze drgania są również bezpośrednią przyczyną hałasu.
Przy bezpośrednim kontakcie człowieka z drgającym źródłem, drgania są przekazywane do jego organizmu, i zależnie m.in. od ich amplitudy oraz czasu narażenia na ich działanie, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Każdy pracodawca wykorzystujący narzędzia i maszyny powodujące wibracje ma obowiązek zlecić przeprowadzenie pomiarów natężenia drgań mechanicznych w środowisku pracy, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2011 r. w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (Dz. U. Nr 33, poz. 166 z późn. zm.). W/w pomiary wykonuje laboratorium, które uzyskało akredytację w tym zakresie.
Drgania mechaniczne występujące w środowisku pracy podzielono na dwa rodzaje:
Drgania mechaniczne o ogólnym działaniu na organizm człowieka, przekazywane do organizmu człowieka przez jego nogi, miednicę, plecy lub boki (drgania ogólne), których źródłami mogą być m.in.: platformy drgające, siedziska i podłogi środków transportu (samochodów, ciągników, autobusów itp.), siedziska i podłogi maszyn budowlanych (np. do robót ziemnych, fundamentowania, zagęszczania gruntów)
Drgania mechaniczne działające na organizm człowieka przez kończyny górne których źródłami mogą być m.in.: ręczne narzędzia uderzeniowe o napędzie pneumatycznym, hydraulicznym lub elektrycznym, ręczne narzędzia obrotowe o napędzie elektrycznym lub spalinowym, dźwignie sterujące maszyn i pojazdów obsługiwane rękami.
W wyniku działania drgań na organizm człowieka, może dojść do zaburzeń w układach:
• krążenia (np. zespół „białych palców” z uwagi na uszkodzenie drobnych naczyń krwionośnych),
nerwowym (złe samopoczucie, bezsenność, zaburzenia czucia, ograniczenie zdolności manualnych, bóle rąk i nóg),
• kostno-stawowym (zmiany zwyrodnieniowe stawów nadgarstkowych, łokciowych i kręgosłupa, torbiele kostne),
• układzie pokarmowym,
• zaburzeń ogólnych, w tym wzroku, mowy, osłabienia, zawrotów głowy.
Źródła drgań mechanicznych
Źródłami drgań o oddziaływaniu ogólnym są np.:
• podłogi, podesty, pomosty w halach produkcyjnych i innych pomieszczeniach, na których zlokalizowane są stanowiska pracy.
Oczywiście pierwotnymi źródłami drgań są w tym przypadku eksploatowane w pomieszczeniach lub poza nimi maszyny oraz urządzenia stacjonarne, przenośne lub przewoźne, które wprawiają w drgania podłoże, na którym stoi operator. Przyczyną drgań podłoża może też być ruch uliczny czy kolejowy,
• platformy drgające,
• siedziska i podłogi środków transportu (samochodów, ciągników, autobusów, tramwajów, trolejbusów oraz pojazdów kolejowych, statków, samolotów itp.),
• siedziska i podłogi maszyn budowlanych (np. do robót ziemnych, fundamentowania, zagęszczania gruntów).
Źródłami drgań oddziałujących na organizm człowieka przez kończyny górne są głównie:
• ręczne narzędzia uderzeniowe o napędzie pneumatycznym, hydraulicznym lub elektrycznym (młotki pneumatyczne, ubijaki mas formierskich i betonu, nitowniki, wiertarki udarowe, klucze udarowe itp.),
• ręczne narzędzia obrotowe o napędzie elektrycznym lub spalinowym (wiertarki, szlifierki, piły łańcuchowe itp.),
• dźwignie sterujące maszyn i pojazdów obsługiwane rękami,
• źródła technologiczne (np. obrabiane elementy trzymane w dłoniach lub prowadzone ręką przy procesach szlifowania, gładzenia, polerowania itp.).
Przy bezpośrednim kontakcie człowieka z drgającym źródłem, drgania są przekazywane do jego organizmu, i zależnie m.in. od ich amplitudy oraz czasu narażenia na ich działanie, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Każdy pracodawca wykorzystujący narzędzia i maszyny powodujące wibracje ma obowiązek zlecić przeprowadzenie pomiarów natężenia drgań mechanicznych w środowisku pracy, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2011 r. w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (Dz. U. Nr 33, poz. 166 z późn. zm.). W/w pomiary wykonuje laboratorium, które uzyskało akredytację w tym zakresie.
Drgania mechaniczne o ogólnym działaniu na organizm człowieka, przekazywane do organizmu człowieka przez jego nogi, miednicę, plecy lub boki (drgania ogólne), których źródłami mogą być m.in.: platformy drgające, siedziska i podłogi środków transportu (samochodów, ciągników, autobusów itp.), siedziska i podłogi maszyn budowlanych (np. do robót ziemnych, fundamentowania, zagęszczania gruntów)
Drgania mechaniczne działające na organizm człowieka przez kończyny górne których źródłami mogą być m.in.: ręczne narzędzia uderzeniowe o napędzie pneumatycznym, hydraulicznym lub elektrycznym, ręczne narzędzia obrotowe o napędzie elektrycznym lub spalinowym, dźwignie sterujące maszyn i pojazdów obsługiwane rękami.
W wyniku działania drgań na organizm człowieka, może dojść do zaburzeń w układach:
• krążenia (np. zespół „białych palców” z uwagi na uszkodzenie drobnych naczyń krwionośnych),
nerwowym (złe samopoczucie, bezsenność, zaburzenia czucia, ograniczenie zdolności manualnych, bóle rąk i nóg),
• kostno-stawowym (zmiany zwyrodnieniowe stawów nadgarstkowych, łokciowych i kręgosłupa, torbiele kostne),
• układzie pokarmowym,
• zaburzeń ogólnych, w tym wzroku, mowy, osłabienia, zawrotów głowy.
Źródła drgań mechanicznych
Źródłami drgań o oddziaływaniu ogólnym są np.:
• podłogi, podesty, pomosty w halach produkcyjnych i innych pomieszczeniach, na których zlokalizowane są stanowiska pracy.
Oczywiście pierwotnymi źródłami drgań są w tym przypadku eksploatowane w pomieszczeniach lub poza nimi maszyny oraz urządzenia stacjonarne, przenośne lub przewoźne, które wprawiają w drgania podłoże, na którym stoi operator. Przyczyną drgań podłoża może też być ruch uliczny czy kolejowy,
• platformy drgające,
• siedziska i podłogi środków transportu (samochodów, ciągników, autobusów, tramwajów, trolejbusów oraz pojazdów kolejowych, statków, samolotów itp.),
• siedziska i podłogi maszyn budowlanych (np. do robót ziemnych, fundamentowania, zagęszczania gruntów).
Źródłami drgań oddziałujących na organizm człowieka przez kończyny górne są głównie:
• ręczne narzędzia uderzeniowe o napędzie pneumatycznym, hydraulicznym lub elektrycznym (młotki pneumatyczne, ubijaki mas formierskich i betonu, nitowniki, wiertarki udarowe, klucze udarowe itp.),
• ręczne narzędzia obrotowe o napędzie elektrycznym lub spalinowym (wiertarki, szlifierki, piły łańcuchowe itp.),
• dźwignie sterujące maszyn i pojazdów obsługiwane rękami,
• źródła technologiczne (np. obrabiane elementy trzymane w dłoniach lub prowadzone ręką przy procesach szlifowania, gładzenia, polerowania itp.).
Mikroklimat
Mikroklimat w środowisku pracy określa się za pomocą następujących parametrów:
• temperatura powietrza,
• temperatura promieniowania otaczających powierzchni,
• wilgotność,
• prędkość przepływu powietrza,
• tempo metabolizmu organizmu człowieka,
• indywidualne zdolności jednostki do przystosowania się do danego środowiska.
Według 94. artykułu Kodeksu pracy przedsiębiorca ma obowiązek zapewniać bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz prowadzić systematyczne szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Zapis ten odnosi się między innymi do zapewnienia komfortu cieplnego zatrudnionych. Ma to wpływ na samopoczucie pracowników oraz zwiększenie (bądź obniżenie) koncentracji, co w znaczący sposób może odbić się na jakości wykonywanych zadań.
Mikroklimat zimny w środowisku pracy
Mikroklimat w środowisku pracy można podzielić na umiarkowany, zimny i gorący. Podział na poszczególne rodzaje następuje na podstawie wskaźnika PMV (ang. predicted mean vote), który określa się na podstawie wyżej wymienionych czynników. W przypadku mikroklimatu zimnego wskaźnik ten spada poniżej -2. Pomiary wskaźników wykonują uprawnione laboratoria posiadające specjalistyczny sprzęt.
Skutki zimnego mikroklimatu w pracy to między innymi:
• odmrożenia,
• hipotermia – temperatura ciała obniża się do 34 stopni Celsjusza, pojawiają się dreszcze, tętno jest podwyższone, hipotermii towarzyszy płytki oddech,
• utrata przytomności,
• zatrzymanie krążenia,
• migotanie komór serca.
Zatrudniony z objawami hipotermii powinien zostać przeniesiony do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Należy go okryć kocem lub specjalną folią izotermiczną (powinna być w wyposażeniu apteczki) oraz podawać ciepłe osłodzone napoje. Przy udzielaniu pomocy nie wolno masować poszkodowanego. Pracodawcy muszą pamiętać, że przy zimnym mikroklimacie podwładni muszą mieć zaświadczenie lekarza medycyny pracę o braku przeciwwskazań do wypełniania zadań w takich warunkach. Przedsiębiorcy muszą wyposażyć pracowników w specjalną odzież oraz zapewnić gorące napoje.
Praca w mikroklimacie gorącym
Mikroklimat gorący określa wskaźnik PMV o wartości +2. Zarówno praca w mikroklimacie gorącym, jak i zimnym zaliczana jest do prac w warunkach szkodliwych.
Skutki zbyt wysokich temperatur to:
• udar cieplny,
• wyczerpanie cieplne spowodowane utratą wody,
• skurcze mięśni,
• odwodnienie.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom napoje, które pomogą w zachowaniu równowagi wodno-elektrolitowej. W takich warunkach nie powinni pracować: kobiety w ciąży, matki karmiące oraz pracownicy młodociani (dotyczy to również zimnego mikroklimatu).
• temperatura powietrza,
• temperatura promieniowania otaczających powierzchni,
• wilgotność,
• prędkość przepływu powietrza,
• tempo metabolizmu organizmu człowieka,
• indywidualne zdolności jednostki do przystosowania się do danego środowiska.
Według 94. artykułu Kodeksu pracy przedsiębiorca ma obowiązek zapewniać bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz prowadzić systematyczne szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Zapis ten odnosi się między innymi do zapewnienia komfortu cieplnego zatrudnionych. Ma to wpływ na samopoczucie pracowników oraz zwiększenie (bądź obniżenie) koncentracji, co w znaczący sposób może odbić się na jakości wykonywanych zadań.
Mikroklimat zimny w środowisku pracy
Mikroklimat w środowisku pracy można podzielić na umiarkowany, zimny i gorący. Podział na poszczególne rodzaje następuje na podstawie wskaźnika PMV (ang. predicted mean vote), który określa się na podstawie wyżej wymienionych czynników. W przypadku mikroklimatu zimnego wskaźnik ten spada poniżej -2. Pomiary wskaźników wykonują uprawnione laboratoria posiadające specjalistyczny sprzęt.
Skutki zimnego mikroklimatu w pracy to między innymi:
• odmrożenia,
• hipotermia – temperatura ciała obniża się do 34 stopni Celsjusza, pojawiają się dreszcze, tętno jest podwyższone, hipotermii towarzyszy płytki oddech,
• utrata przytomności,
• zatrzymanie krążenia,
• migotanie komór serca.
Zatrudniony z objawami hipotermii powinien zostać przeniesiony do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Należy go okryć kocem lub specjalną folią izotermiczną (powinna być w wyposażeniu apteczki) oraz podawać ciepłe osłodzone napoje. Przy udzielaniu pomocy nie wolno masować poszkodowanego. Pracodawcy muszą pamiętać, że przy zimnym mikroklimacie podwładni muszą mieć zaświadczenie lekarza medycyny pracę o braku przeciwwskazań do wypełniania zadań w takich warunkach. Przedsiębiorcy muszą wyposażyć pracowników w specjalną odzież oraz zapewnić gorące napoje.
Praca w mikroklimacie gorącym
Mikroklimat gorący określa wskaźnik PMV o wartości +2. Zarówno praca w mikroklimacie gorącym, jak i zimnym zaliczana jest do prac w warunkach szkodliwych.
Skutki zbyt wysokich temperatur to:
• udar cieplny,
• wyczerpanie cieplne spowodowane utratą wody,
• skurcze mięśni,
• odwodnienie.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom napoje, które pomogą w zachowaniu równowagi wodno-elektrolitowej. W takich warunkach nie powinni pracować: kobiety w ciąży, matki karmiące oraz pracownicy młodociani (dotyczy to również zimnego mikroklimatu).