Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Zakres działania:
Do Sekcji Higieny Żywności i Żywienia, w szczególności należy:
- nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego, przestrzeganiem zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz nadzór na funkcjonowaniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP),
- pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań w ramach urzędowej kontroli i monitoringu,
- nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi,
- kontrola żywności GMO,
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
- nadzór materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- prowadzenie urzędowych kontroli w placówkach oświatowo-wychowawczych dot. żywienia dzieci i młodzieży,
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych,
- nadzór nad obiektami żywieniowymi podczas trwania wypoczynku zimowego i letniego dzieci oraz młodzieży,
- nadzór nad producentami produkcji pierwotnej,
- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
- prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
- zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.
Do Sekcji Nadzoru nad Produkcją Żywności i Żywieniem Zbiorowym:
- Realizacja zadań z zakresu nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, żywienia oraz importu żywności, w szczególności w obiektach żywnościowo – żywieniowych produkujących żywność, dozwolone substancje dodatkowe i inne składniki żywności, substancje pomagające w przetwarzaniu oraz w zakładach żywienia zbiorowego i środkach transportu przeznaczonych do przewozu żywności, a także nadzór nad producentami produkcji pierwotnej;
- Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
- Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu;
- Przeprowadzanie kontroli granicznej i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę oraz świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu w składach celnych i miejscach docelowego przeznaczenia.
Do Sekcji Nadzoru nad Obrotem Żywnością:
- Nadzór nad miejscami i zakładami detalicznego i hurtowego obrotu środkami spożywczymi, obiektami ruchomymi i tymczasowymi, prowadzenie ewidencji i dokumentacji dotyczącej tych zakładów;Nadzór nad środkami transportu wykorzystywanymi przez ww. zakłady i podmiotami świadczącymi wyłącznie usługi transportowe środków spożywczych;
- Nadzór nad suplementami diety i żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
- Nadzór nad materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Kontakt
e-mail: hzz.psse.bialapodlaska@sanepid.gov.pl
Materiały
wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładówwniosek_o_zatweirdzenie_i_wpis_do_rejestru_zakładów.doc 0.07MB wniosek o wykreślenie z rejestru
wniosek_o_wykreślenie_z_rejestru.doc 0.07MB wniosek o wprowadzenie zmian
wniosek_o_wprowadzenie_zmian.doc 0.07MB wniosek o wpis do rejestru
wniosek_o_wpis_do_rejestru.doc 0.05MB