ALERGENY w żywności
Na etykiecie żywności opakowanej zawierającej w swoim składzie substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, nazwa takiej substancji musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników np. za pomocą czcionki, stylu, koloru tła. Informacje dla konsumenta o alergenach muszą być łatwo dostępne, dobrze widoczne i czytelne.
Powyższe informacje powinny być również dostępne w przypadku żywności sprzedawanej bez opakowań lub pakowanej w momencie sprzedaży na życzenie konsumenta, jak też konsumentom zakładów żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego (restauracje, bary, stołówki).
Wykaz substancji lub produkty powodujących alergie lub reakcje nietolerancji został przedstawiony w załączniku II Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Materiały
POWER UKRAINA - ALERGENY - tekstPOWER_UKRAINA_-_ALERGENY_-_tekst.docx 0.01MB POWER UKRAINA - ALERGENY - grafika
POWER_UKRAINA_-_ALERGENY_-_grafika.pdf 0.12MB