W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ALERGENY w żywności

alergeny

Na etykiecie żywności opakowanej zawierającej w swoim składzie substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, nazwa takiej substancji musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników np. za pomocą czcionki, stylu, koloru tła. Informacje dla konsumenta o alergenach muszą być łatwo dostępne, dobrze widoczne i czytelne.

Powyższe informacje powinny być również dostępne w przypadku żywności sprzedawanej bez opakowań lub pakowanej w momencie sprzedaży na życzenie konsumenta, jak też konsumentom zakładów żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego (restauracje, bary, stołówki).
Wykaz substancji lub produkty powodujących alergie lub reakcje nietolerancji został przedstawiony w załączniku II Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Materiały

POWER UKRAINA - ALERGENY - tekst
POWER​_UKRAINA​_-​_ALERGENY​_-​_tekst.docx 0.01MB
POWER UKRAINA - ALERGENY - grafika
POWER​_UKRAINA​_-​_ALERGENY​_-​_grafika.pdf 0.12MB
{"register":{"columns":[]}}