Baza izomerów trans w środkach spożywczych
31.08.2022
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP PZH – PIB) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnopolskiej „Bazy danych dotyczących zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych (e-Baza)”.
E-Baza pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia bezpośredni dostęp do aktualnej wiedzy na temat asortymentu produktów, które mogą być źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych w diecie, które są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udarów czy cukrzycy typu 2.
Aktualnie e-Baza obejmuje dane ponad 900 środków spożywczych z następujących 9 kategorii: Koncentraty spożywcze, Mleko i przetwory mleczne; Produkty typu fast food; Przekąski typu chipsy, prażynki, chrupki, snacki; Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia; Tłuszcze roślinne; Wyroby cukiernicze; Wyroby ciastkarskie; Ziarna zbóż i produkty zbożowomączne. Zwartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w poszczególnych produktach przedstawiona jest w postaci wartości przeciętnej, minimalnej i maksymalnej dla każdego produktu.
Warto przypomnieć również, że głównym źródłem tłuszczów trans są wytwarzane przemysłowo, częściowo utwardzone (uwodornione) oleje roślinne. Jeśli więc na etykiecie, w informacji o składzie produktu widnieje treść: „zawiera częściowo utwardzony/częściowo uwodorniony olej lub tłuszcz roślinny”, oznacza to, że produkt ten zawiera tłuszcze trans. Izomery trans występują także naturalnie – w produktach takich jak mleko, śmietana, tłuste sery, masło i mięso pochodzące od zwierząt przeżuwających, czyli np. krów i owiec.
Dostęp do zasobów e-Bazy poprzez stronę internetową:
https://izomery.pzh.gov.pl/