W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności podczas upałów

09.07.2024

upały

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI PODCZAS UPAŁÓW

 

Pamiętaj! Ty też masz wpływ na bezpieczeństwo żywności!

Wysokie temperatury zwiększają ryzyko niewłaściwego przechowywania żywności.

 

Nieprawidłowo przechowywana żywność powoduje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Zatrucia pokarmowe stanowią realne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Najczęstszą przyczyną bakteryjnych zatruć pokarmowych są bakterie:

  • Campylobacter spp (surowe mięso (głównie drób); mleko i przetwory mleczne),
  • Salmonella spp. (mięso, mleko i jego przetwory, jaja, owoce morza),
  • Jad kiełbasiany (wędliny, konserwy mięsne, rybne oraz jarzynowe),
  • Gronkowiec złocisty (wędliny, mięso, ryby, mleko i produkty mleczne, wyroby garmażeryjne, lody, ciasta, kremy),
  • Bacillus cereus (potrawy ryżowe, ziemniaczane, makaronowe i serowe),
  • Yersini (surowa wieprzowina),
  • Listerii monocytogenes (niepasteryzowane produkty mleczne; surowy, gotowany i mrożony drób i mięso, surowe i wędzone ryby).

Podczas upałów, należy szczególnie zwrócić uwagę na temperaturę przechowywania żywności. Wysokie temperatury mogą przyspieszać rozwój bakterii. Szczególnie narażona na zepsucie jest żywność nietrwała mikrobiologicznie, którą należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Do żywności, która jest nietrwała mikrobiologicznie zaliczamy: lody, ciasta, sałatki, mięso, wyroby mięsne
i garma
żeryjne, ryby, mleko i przetwory mleczne.

Zmniejsz ryzyko rozwoju drobnoustrojów! Chroń swoje zdrowie!

  • Zwróć uwagę na jakość i przechowywanie żywności w sklepach i lokalach gastronomicznych.

Czytaj etykiety – na etykiecie producent ma obowiązek umieszczenia informacji o szczególnych warunkach przechowywania żywności oraz dacie minimalnej trwałości/terminie przydatności do spożycia.

Uważnie obserwuj żywność zmiana konsystencji, nieprzyjemny zapach, ślady pleśni są oznakami zepsucia.

  • Planuj zakupy tak, aby produkty nietrwałe mikrobiologicznie umieszczać w koszyku na samym końcu unikniesz ich przegrzania.
  • Kupując żywność nietrwałą mikrobiologicznie zadbaj o jej właściwy transport przewoź żywność
    w torbach termicznych, w jak najkrótszym czasie po zakupie umieść żywność w lodówce/zamrażarce; unikaj nasłonecznienia i długiego przechowywania w samochodzie.

Pamiętaj również o właściwym przechowywaniu środków spożywczych zapakowanych w plastikowe pojemniki/opakowania. Napoje, wody, soki powinny być przechowywane w miejscach nienarażonych na bezpośrednie oddziaływanie promieni słonecznych. Środki spożywcze trwałe mikrobiologicznie w okresie letnim również należy chronić przed promieniami słonecznymi oraz temperaturą przechowywania powyżej 25°C.  

 

Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności mają na celu minimalizowanie ryzyka, ale nie są gwarancją zupełnego uniknięcia problemów.

Najczęstszymi objawami zatruć pokarmowych są: biegunka, bóle brzucha, wymioty i nudności, osłabienie, uderzenie gorąca. W przypadku ich wystąpienia należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem oraz nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.

 

 

Materiały

Ulotka informacyjna
Bezpieczeństwo​_żywności​_podczas​_upałów.png 0.18MB
{"register":{"columns":[]}}