Informacja z przeprowadzonych działań kontrolnych nad wypoczynkiem letnim dzieci i młodzieży w 2024 r.
26.09.2024
Pracownicy Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku skontrolowali 30 obiektów w zakresie oceny stanu sanitarnego zakładów prowadzących żywienie dzieci i młodzieży uczestniczących w zorganizowanych formach wypoczynku letniego oraz w zakresie oceny sposobu żywienia dzieci w tych obiektach.
Podczas dokonywania czynności kontrolnych szczególną uwagę zwracano na:
‐ jakość surowców i półproduktów wykorzystywanych do przyrządzania posiłków oraz ich
znakowanie,
‐ spełnienie obowiązku zapewnienia identyfikowalności wykorzystywanych w zakładzie
surowców potrzebnych do produkcji potraw,
‐ sposób prowadzenia i realizacji żywienia,
‐ stosowne receptury i technologie sporządzanych potraw, warunki ich wytwarzania,
przechowywania oraz dystrybucji,
‐ higienę osobistą personelu,
‐ prawidłowość realizacji i skuteczności wdrożonej kontroli wewnętrznej opartej o zasady
GHP/GMP oraz procedury systemu HACCP,
‐ sposób przekazywania uczestnikom wypoczynku informacji na temat wykazu składników
oferowanych potraw, w tym składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
‐ spełnienie wymagań sanitarno-technicznych pomieszczeń.
Nieprawidłowości odnotowano w 9 obiektach. W wyniku przeprowadzonego postępowania pokontrolnego wydano łącznie 15 decyzji administracyjnych. W stosunku do osób winnych stwierdzonych zaniedbań zastosowano sankcje karne – nałożono 2 mandaty karne na kwotę 450 zł.
W trakcie przeprowadzonych czynności kontrolnych dokonano oceny jakości i sposobu żywienia uczestników wypoczynku letniego poprzez ocenę jadłospisów. Ocenie poddano 30 jadłospisów – wszystkie oceniono pozytywne. Stwierdzono, że jadłospisy zaplanowane były zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Oferowane posiłki przygotowane były przy wykorzystaniu szerokiego asortyment produktów ze wszystkich grup środków spożywczych, w uwzględnieniem sezonowych warzyw i owoców.