(Nie)dozwolone dodatki do żywności w żywności
17.10.2024
Podstawowe kwestie związane z dodatkami do żywności reguluje ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 ustala przepisy dotyczące dodatków do żywności: definicje, warunki stosowania, etykietowanie i procedury.
CEL ROZPORZĄDZENIA
Rozporządzenie zawiera:
- wykaz dozwolonych dodatków;
- warunki ich stosowania i etykietowania.
ZAWIERA:
- Załącznik I: Funkcje technologiczne dodatków do żywności;
- Załącznik II: Unijna lista dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności i warunki stosowania;
- Załącznik III: Unijna lista dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych i aromatach spożywczych oraz warunki ich stosowania;
- Załącznik IV: Tradycyjne produkty spożywcze, w przypadku których niektóre kraje UE mogą nadal zabraniać stosowania niektórych kategorii dodatków do żywności;
- Załącznik V: Informacje dotyczące etykietowania dodatków do niektórych barwników spożywczych
DEFINICJA
„dodatek do żywności” oznacza każdą substancję, która w normalnych warunkach ani nie jest spożywana sama jako żywność, ani nie jest stosowana jako charakterystyczny składnik żywności, bez względu na swoją ewentualną wartość odżywczą, której celowe dodanie, ze względów technologicznych, do żywności w trakcie jej produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu lub przechowywania powoduje, lub można spodziewać się zasadnie, że powoduje, iż substancja ta lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem tej żywności.
KLUCZOWE ZAGADNIENIA:
- Jedynie dodatki dozwolone przez UE mogą trafić do sprzedaży lub być stosowane w żywności;
- Dozwolone dodatki nie mogą stanowić żadnego ryzyka dla zdrowia ani wprowadzać w błąd konsumentów;
- Dodatki do żywności muszą przynosić korzyści konsumentom. Obejmują one:
- zachowanie wartości odżywczych żywności;
- pomoc w produkcji, przetwarzaniu, przygotowywaniu, obróbce, pakowaniu, przewozie lub przechowywaniu żywności;
- spełnianie szczególnych potrzeb żywieniowych.
- Dodatki powinny być stosowane na najniższym poziomie, który jest niezbędny do osiągnięcia zamierzonego efektu;
- Dodatki nie mogą być, z zasady, stosowane w:
- żywności nieprzetworzonej;
- żywności dla niemowląt i małych dzieci.
- Dodatki, bez względu na to, czy są przeznaczone do sprzedaży konsumentowi końcowemu czy nie, muszą spełniać jasne wymogi w zakresie etykietowania, takie jak podanie nazwy lub numeru E (np. dla barwnika żółcień pomarańczowa jest to E 110).
MATERIAŁY POMOCNICZE
Na stronie Komisji Europejskiej dostępna jest najnowsza 7 wersja przewodnika pt.: „Wytyczne opisujące kategorie żywności w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności”. Zapraszamy do zapoznania się z ww. przewodnikiem po kategoriach żywności.
Ponadto więcej interesujących informacji na temat substancji dodatkowych dostępnych jest na stronie https://www.efsa.europa.eu/pl/topics/topic/food-additives?etrans=pl