Produkcja w warunkach domowych
PAMIĘTAJ!
Zgodnie z aktualnymi przepisami prawa, jeśli chcesz rozpocząć działalność w zakresie produkcji żywności w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne jesteś zobowiązany do uzyskania wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez terenowo właściwego państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego!
Niezbędne wymagania jakie należy spełnić produkując żywność w warunkach domowych określono w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
W przypadku produkcji żywności na niewielką skalę można rozważyć zastosowanie tzw. elastycznego podejścia do wymagań higienicznych, zgodne ze stanowiskiem zawartym w dokumencie pt. „Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego” opublikowanym na stronie internetowej Komisji Europejskiej oraz dostępnym na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego w linku poniżej.
https://www.gov.pl/web/gis/produkcja-zywnosci-w-warunkach-domowych
Jednakże, również w przypadku produkcji żywności na małą skalę,
decydująca jest ocena ryzyka bezpieczeństwa produkowanej żywności.
Materiały
POWER UKRAINA - PRODUKCJA ŻYWNOŚCI W WARUNKACH DOMOWYCH - tekstPOWER_UKRAINA_-_PRODUKCJA_ŻYWNOŚCI_W_WARUNKACH_DOMOWYCH_-_tekst.docx 0.02MB POWER UKRAINA - PRODUKCJA ŻYWNOŚCI W WARUNKACH DOMOWYCH - grafika
POWER_UKRAINA_-_PRODUKCJA_ŻYWNOŚCI_W_WARUNKACH_DOMOWYCH_-_grafika.pdf 0.12MB