Sprzedaż żywności na imprezach okolicznościowych. Co należy o niej wiedzieć ?
26.03.2024
Obecny stan prawny nie określa jednoznacznej definicji działalności okazjonalnej. Nie oznacza to jednak, że sprzedaż żywności na imprezach okolicznościowych może być prowadzona przez każdego i w dowolnych warunkach – okazjonalna sprzedaż żywności posiada pewne ograniczenia. Przy sprzedaży żywności na imprezach okolicznościowych należy pamiętać o kilku kwestiach:
Czego nie wolno robić przy sprzedaży okazjonalnej?
Sprzedaż okazjonalna nie może być prowadzona w sposób ciągły, jest to działalność sporadyczna i na małą skalę. Należy pamiętać, że jeśli działalność jest powtarzalna i prowadzona na licznych festynach i imprezach okolicznościowych, to mamy do czynienia z działalnością gospodarczą, a nie okazjonalną.
Kto odpowiada za bezpieczeństwo żywności oferowanej na jarmarkach?
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu. Zasada ta odnosi się również do żywności sprzedawanej na kiermaszach świątecznych. Produkty przygotowane w celu sprzedaży w trakcie tego typu imprez muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów. Osoby sprzedające żywność powinny stosować zasady dobrej praktyki higienicznej, które są podstawą spełnienia wymagań higienicznych.
Zasady bezpieczeństwa żywności oferowanej konsumentowi finalnemu
- zapewnienie właściwych warunków przechowywanej żywności - żywność wymagająca warunków chłodniczych musi być przechowywana w odpowiednich urządzeniach. Drogi sprzedawco, pamiętaj więc, że wędliny, ciasta czy też nabiał nie mogą być przechowywane poza lodówką – są to produkty wysokiego ryzyka mikrobiologicznego stąd też nie mogą być przechowywane w temperaturze otoczenia;
- żywność oferowana do sprzedaży luzem, bez opakowania jednostkowego producenta, musi być chroniona przed zanieczyszczeniem wtórnym ze strony klienta, jak i negatywnym wpływem warunków atmosferycznych. Drogi sprzedawco, pamiętaj więc, jeśli sprzedajesz ciastka, chleb, czy też inną żywność nieopakowaną musisz zadbać o to, aby była ona właściwie eksponowana;
- sprzedaż żywności może być prowadzona tylko w miejscach przewidzianych prawem; w przypadku żywności nieopakowanej należy zapewnić dostęp do bieżącej ciepłej i zimnej wody. Dodatkowo punkt wodny musi być wyposażony w środki do higienicznego mycia i osuszania rąk.
- opracowanie i udostępnienie klientowi wykazu składników alergennych obecnych w oferowanej żywności.
PAMIĘTAJ!!!
Środki spożywcze przygotowane w celu sprzedaży, w trakcie tego typu imprez muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów. Odpowiedzialność za ich jakość zdrowotną i sensoryczną ponoszą osoby oferujące żywność.