Trzymaj Formę!
Aktualnie program jest w trakcie modyfikacji.
Z badań prowadzonych w naszym kraju wynika iż w grupie dzieci i młodzieży około 10% ogółu populacji w wieku szkolnym ma nadwagę i otyłość. Zaledwie 30% młodzieży uczestniczy w zajęciach poprawiających sprawność fizyczną w czasie wolnym od zajęć. W związku z powyższym istnieje konieczność realizacji działań promujących zdrowe żywienie i wzrost aktywności fizycznej jako długofalowe i konsekwentne działanie prozdrowotne prowadzące do poprawy zdrowia dzieci i młodzieży.
W dniu 24 kwietnia 2006 r. Główny Inspektor Sanitarny powołał Zespół ds. Opracowania i Wdrożenia "Krajowego Programu Zapobiegania Nadwadze, Otyłości i Chorobom Przewlekłym". W wyniku pracy zespołu powstał program „Trzymaj Formę”.
I edycja programu została wdrożona w zainteresowanych szkołach podstawowych i gimnazjalnych w roku 2006/2007.
PSSE Białystok realizuje program przy współpracy :
- Departament Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego w Białymstoku,
- Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej Oddział Terenowy w Białymstoku
Cel główny programu;
Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie
Cele szczegółowe:
● Pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.
● Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością
zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
● Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich.
Adresaci programu:
Uczniowie klas V–VIII szkół podstawowych i ich rodzice.
Uczestnicy programu:
● Dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna.
● Pielęgniarki środowiska szkolnego.
● Władze wojewódzkie i lokalne oraz inni według możliwości i potrzeb środowiskowych.
Czas trwania programu:
● XVI edycja – rok szkolny 2022/2023.
● XVII edycja – rok szkolny 2023/2024.
● XVIII edycja – rok szkolny 2024/2025.
Organizatorzy programu:
● Główny Inspektorat Sanitarny.
● Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
Współorganizatorzy programu:
● Fundacja Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie.
● Państwowe Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne z terenu całej Polski.
Koordynatorzy programu:
● Poziom wojewódzki:
wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne.
● Poziom powiatowy:
powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne.
● Poziom szkolny – dyrekcje szkół.
Materiały i pomoce programowe
● Poradnik dla szkolnych koordynatorów programu.
● Scenariusze zajęć.
● Plakat Talerz Zdrowego Żywienia.
● Internetowa interaktywna strona edukacyjna (treści
programowe, informowanie o znakowaniu żywności)
dla uczniów, rodziców i nauczycieli.
● Aplikacja dla uczniów.\
( możliwość pobrania w wersji elektronicznej ze strony https://www.trzymajforme.pl/materialy-edukacyjne-50 )
Strategie i metody realizacji:
- zapoznanie rodziców z założeniami programu
- edukacja uczniów
Program realizowany jest w szkołach metodą projektu.
- Jest to nauczanie oparte na rozwiązywaniu problemu
- Polega ona na samodzielnym określeniu przez uczniów priorytetów i samodzielnym realizowaniu przez nich zadań
- Projekt może być inicjowany i wspierany przez nauczycieli
- Uczniowie czują się odpowiedzialni za jego realizację na równi z nauczycielami
- Dominuje oddziaływanie na komponent emocjonalno-oceniający postawy
- Adresaci projektu dokonują oceny efektów podjętych działań i prezentują w środowisku