Zadania Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Do zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:
1) zatwierdzanie zakładów żywności i żywienia:
- wydawanie decyzji o zatwierdzeniu, warunkowym zatwierdzeniu, odmowie dokonania zatwierdzenia zakładów żywności i żywienia,
- wydawanie zaświadczeń o zatwierdzeniu zakładów i wpisaniu ich do rejestru oraz o dokonywanych zmianach,
- wpisywanie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zakładów żywności i żywienia oraz zakładów produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, które nie podlegają obowiązkowi zatwierdzenia oraz prowadzenie na bieżąco tego rejestru;
2) sprawowanie bieżącego nadzoru nad zakładami produkcji oraz obrotu żywnością, zakładami żywienia zbiorowego, a także sprawowanie nadzoru nad zakładami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością:
- kontrola stanu sanitarno-technicznego: pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych, socjalno-sanitarnych, otoczenia zakładów i środków transportu,
- kontrola prawidłowości stosowania substancji dodatkowych,
- kontrola prawidłowości stosowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- ocena prawidłowości mycia i dezynfekcji naczyń, sprzętu i urządzeń,
- kontrola prawidłowości prowadzenia procesów technologicznych,
- kontrola przestrzegania higieny osobistej personelu i stanu zdrowia personelu,
- kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych, warunków przechowywania, oznakowania, terminów ważności, dokumentacji potwierdzającej jakość zdrowotną, stosowanych surowców, półproduktów, itp. oraz źródła ich pochodzenia (identyfikowalność),
- ocena prawidłowości prowadzenia dokumentacji i zapisów dotyczących stosowanych systemów kontroli wewnętrznej (HACCP, GHP, GMP),
- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych oraz materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, - pobieranie materiałów do oceny teoretycznej i laboratoryjnej sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
- pobieranie próbek wymazów sanitarnych ze sprzętu, urządzeń i rąk pracowników do oceny czystości mikrobiologicznej;
3) prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz jego uaktualnianie;
4) dokonywanie analiz i ocen stanu sanitarnego zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz
jakości zdrowotnej produkowanych i wprowadzanych do obrotu środków spożywczych;
5) kontrola jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy środków spożywczych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
6) zbieranie i przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych w ramach systemu RASFF;
7) organizowanie i udział w kontrolach akcyjnych.