Znakowanie żywności opakowanej w związku z brakiem surowców z Ukrainy
06.05.2022
KOMUNIKAT
Kryzys w Ukrainie wpływa na przemysł spożywczy w zakresie dostaw niektórych artykułów spożywczych, a w szczególności oleju słonecznikowego i innych olejów roślinnych, jak również surowców i składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych.
Zważywszy na wyjątkowość zaistniałej sytuacji oraz trudną do przewidzenia dostępność niektórych surowców, przewidziano możliwość warunkowego stosowania przez przedsiębiorców branży spożywczej tymczasowych sposobów informowania konsumenta w zakresie zaistniałych zmian składu produktów. Dotyczy to wyłącznie sytuacji spowodowanych brakiem lub niedoborem surowców bezpośrednio związanych z obecną sytuacją w Ukrainie. Dopuszczalne warunkowo sposoby informowania konsumenta uwzględniają indywidualne, czasowe podejście przy założeniu, że producent żywności będzie w stanie udowodnić przyczynę zmiany surowca spowodowaną ograniczoną dostępnością danego surowca.
Informacje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji muszą być zawsze zamieszczone na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie (naklejka (sticker) lub w innej formie - nadruk bezpośrednio na opakowaniu/etykiecie).
Więcej informacji w tej sprawie znajduje się w Komunikacie na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/ijhars/znakowanie-zywnosci-opakowanej-w-zwiazku-z-brakiem-surowcow-z-ukrainy .