W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

07.06.2023 r. – Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2023

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Grupa trzech kucharzy przygotowuje potrawy w kuchni. Jeden smakuje. Dwóch kroi owoce i warzywa.

Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.

Kwestia bezpieczeństwa żywności dotyczy każdego z nas

Bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością rządów, producentów, konsumentów. Każdy ma swoją rolę — od pola do stołu — w zapewnieniu, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna i nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)  kontynuuje swoje wysiłki na rzecz włączenia bezpieczeństwa żywności do agendy tematów zdrowia publicznego i zmniejszenia obciążeń związanych z chorobami przenoszonymi przez żywność na całym świecie.

W tym roku WHO, wspólnie z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zachęca do skupienia się na znaczeniu stosowania standardów na każdym etapie produkcji żywności — od pola do stołu. Standardy międzynarodowe są tworzone m.in. przez  Codex Alimentarius. W krajach UE wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywości określają przepisy ustawodawstwa żywnościowego, które uzupełniane są przez wytyczne/standardy.

Hasło tegorocznych obchodów podkreśla rolę standardów żywnościowych, które zapewniają bezpieczeństwo i jakość spożywanej żywności.

Cel Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony w 2018 r., na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony, aby:

  • szerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność,
  • ustalać spójne strategie poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
  • promować rozwiązania, które przyczyniają się do zwiększania bezpieczeństwa żywności.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej kampanii.

Materiały

Przewodnik po Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności 2023: standardy żywności ratują życie

 

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

{"register":{"columns":[]}}