Akcja edukacyjna dotycząca grzyboznawstwa i profilaktyki zatruć grzybami
08.09.2021
Zasady bezpiecznego grzybobrania
Grzyby mają wielu zwolenników. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Co roku wielu amatorów grzybobrania pada ofiarą trujących grzybów.
Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania…
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
…oraz o kilku zasadach konsumpcji
- Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
- Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
- Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
- Pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
- Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.
Pamiętaj!
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!
Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!
Źródło: Ministerstwo Zdrowia
Materiały
Bezpieczne grzybobranie - publikacjaBezpieczne_grzybobranie_-_publikacja.pdf 5.48MB Zatrucia grzybami. Pierwsza pomoc. Leczenie - broszura
Zatrucia_grzybami_Objawy_Pierwsza_pomoc_Leczenie_-_broszura.pdf 0.61MB Kalendarz dla grzybiarza
Kalendarz_dla_grzybiarza.png 0.87MB Zatrucie grzybami
Zatrucie_grzybami.jpg 0.17MB Jak przygotować się na grzybobranie
Jak_przygotować_się_na_grzybobranie.jpg 0.23MB Rady dla grzybiarzy
Rady_dla_grzybiarzy.jpg 0.18MB Tablica 1. Niebezpieczeństwo pomyłek
Tablica_1_Niebezpieczeństwo_pomyłek.JPG 0.79MB Tablica 2. Niebezpieczeństwo pomyłek
Tablica_2_Niebezpieczeństwo_pomyłek.JPG 0.75MB Tablica 3. Zatrucia grzybami - gastryczne
Tablica_3_Zatrucia_grzybami_-_gastryczne.JPG 0.61MB Tablica 4. Zatrucia grzybami - neurotropowe
Tablica_4_Zatrucia_grzybami_-_neurotropowe.JPG 0.64MB Tablica 5. Zatrucia grzybami - cytotropowe
Tablica_5_Zatrucia_grzybami_cytotropowe.JPG 0.71MB