W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kolejne spotkanie dotyczące kampanii EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność" oraz zasad bezpiecznego stosowania antybiotyków

09.11.2022

Szkolenie EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność" w Starostwie Powiatowym w Brodnicy 9.11.2022 r.

W dniu 9.11.2022 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny  w Brodnicy wraz z pracownikami pionów: Higieny Żywności i Żywienia oraz Profilaktyki Zdrowotnej PSSE w Brodnicy zorganizowali przy współpracy Starosty Brodnickiego  spotkanie edukacyjne w ramach Kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” dla pracowników Starostwa Powiatowego w Brodnicy.

Szkolenie miało na celu zwiększenie wiedzy uczestników na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej oraz zachęcenie odbiorców spotkania do dokonywania świadomych i pewnych  wyborów żywieniowych, które będą wpływały na ich zdrowie, począwszy od wsparcia w nabywaniu umiejętności czytania etykiet, zrozumieniu zasad stosowania substancji dodatkowych w żywności, czy zasad higieny żywności zapobiegających powstawaniu chorób przenoszonych drogą pokarmową.

- Zachęcam Państwa do zdrowego odżywiania się, zachowania zasad higieny żywności w trakcie jej przygotowywania, ale także w codziennym funkcjonowaniu. Pamiętajmy o oddzielaniu żywności surowej, zwłaszcza mięsa od innych produktów, dokładnym gotowaniu żywności, a także zwracaniu uwagi na termin ważności i rodzaj produktów – powiedział Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy Pani Danuta Kowalkowska-Szramka.

Podczas spotkania w ramach zbliżającego się Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach omówiono zagadnienia dotyczące racjonalnej, bezpiecznej antybiotykoterapii w dobie narastającej lekooporności oraz zasady higieny żywności, których należy przestrzegać w celu zapewnienia własnego zdrowia  i zdrowia swoich najbliższych.

Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem odbiorców. Po spotkaniu odbyła się ożywiona dyskusja. Uczestnikom przekazano materiały informacyjno-edukacyjne dotyczące bezpieczeństwa żywności, suplementów diety oraz zasad bezpiecznego stosowania antybiotyków.    

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}