Kolejne spotkanie dotyczące kampanii EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność" oraz zasad bezpiecznego stosowania antybiotyków
09.11.2022
W dniu 9.11.2022 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy wraz z pracownikami pionów: Higieny Żywności i Żywienia oraz Profilaktyki Zdrowotnej PSSE w Brodnicy zorganizowali przy współpracy Starosty Brodnickiego spotkanie edukacyjne w ramach Kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” dla pracowników Starostwa Powiatowego w Brodnicy.
Szkolenie miało na celu zwiększenie wiedzy uczestników na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej oraz zachęcenie odbiorców spotkania do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych, które będą wpływały na ich zdrowie, począwszy od wsparcia w nabywaniu umiejętności czytania etykiet, zrozumieniu zasad stosowania substancji dodatkowych w żywności, czy zasad higieny żywności zapobiegających powstawaniu chorób przenoszonych drogą pokarmową.
- Zachęcam Państwa do zdrowego odżywiania się, zachowania zasad higieny żywności w trakcie jej przygotowywania, ale także w codziennym funkcjonowaniu. Pamiętajmy o oddzielaniu żywności surowej, zwłaszcza mięsa od innych produktów, dokładnym gotowaniu żywności, a także zwracaniu uwagi na termin ważności i rodzaj produktów – powiedział Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy Pani Danuta Kowalkowska-Szramka.
Podczas spotkania w ramach zbliżającego się Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach omówiono zagadnienia dotyczące racjonalnej, bezpiecznej antybiotykoterapii w dobie narastającej lekooporności oraz zasady higieny żywności, których należy przestrzegać w celu zapewnienia własnego zdrowia i zdrowia swoich najbliższych.
Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem odbiorców. Po spotkaniu odbyła się ożywiona dyskusja. Uczestnikom przekazano materiały informacyjno-edukacyjne dotyczące bezpieczeństwa żywności, suplementów diety oraz zasad bezpiecznego stosowania antybiotyków.