Międzynarodowy Dzień Celiakii. ,,Dieta i ja na dobre i na złe”.
16.05.2022
16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Dzień ten organizowany jest od 2006 roku i kierowany jest do osób na diecie bezglutenowej. Hasło tegorocznych obchodów brzmi: ,,Dieta i ja na dobre i na złe”.
W tym roku organizatorzy skupiają się na plusach i minusach życia na diecie, a przede wszystkim na praktycznych wskazówkach, jak sobie z nią radzić. Wsparcie kierowane jest nie tylko do osób z celiakią, ale do tych wszystkich, które z powodów zdrowotnych stosują dietę bezglutenową.
Celiakia to schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Celiakia występuję u ok. 1% Polaków. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie i u osób między 30 a 50 rokiem życia. Nietolerancja glutenu trwa całe życie.
Jedyną formą jej leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Dzięki niej mijają objawy choroby, a pacjent funkcjonuje jako osoba zdrowa. Chorzy ze znacznym zanikiem kosmków jelitowych powinni przynajmniej na początku leczenia stosować również dietę bezlaktozową i lekkostrawną.
Źródło: WSSE w Bydgoszczy