W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Celiakii. ,,Dieta i ja na dobre i na złe”.

16.05.2022

Międzynarodowy Dzień Celiakii. Na fotografii ukazano ziarna zbóż (ryżu, pszenicy, kukurydzy), na których umieszczono czerwony znak zakazu.

16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Dzień ten organizowany jest od 2006 roku i kierowany jest do osób na diecie bezglutenowej. Hasło tegorocznych obchodów brzmi: ,,Dieta i ja na dobre i na złe”.

W tym roku organizatorzy skupiają się na plusach i minusach życia na diecie, a przede wszystkim na praktycznych wskazówkach, jak sobie z nią radzić. Wsparcie kierowane jest nie tylko do osób z celiakią, ale do tych wszystkich, które z powodów zdrowotnych stosują dietę bezglutenową.

Celiakia to schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Celiakia występuję u ok. 1% Polaków. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie i u osób między 30 a 50 rokiem życia. Nietolerancja glutenu trwa całe życie.

Jedyną formą jej leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Dzięki niej mijają objawy choroby, a pacjent funkcjonuje jako osoba zdrowa. Chorzy ze znacznym zanikiem kosmków jelitowych powinni przynajmniej na początku leczenia stosować również dietę bezlaktozową i lekkostrawną.

Źródło: WSSE w Bydgoszczy

{"register":{"columns":[]}}