W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Proste sposoby na mycie owoców i warzyw

19.06.2023

Mycie papryki pomarańczowej, białej i czerwonej w zlewie pod bieżącą wodą. Z lewej strony drewniana deska do krojenia i nóż oraz biały pojemnik ze szczypiorkiem. Z prawej strony biały talerz na którym ułożone są: zielona sałata, pomidory koktajlowe, zielony ogórek i czerwona papryka.

Wiosną i latem w końcu możemy cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców. Bardzo ważne jest włączanie ich w codzienną dietę. Aby było dla nas również zdrowe, powinniśmy przestrzegać kilku zasad.

Myj owoce i warzywa – i rób to dokładnie

Bardzo ważne jest nie tylko mycie świeżych owoców i warzyw, których nie poddajemy obróbce termicznej, ale również sposób, w jaki to robimy. Zawsze należy je myć pod bieżącą wodą, nawet jeśli później będą obierane. Wszystkie znajdujące się na nich zanieczyszczenia podczas cięcia lub obierania mogą przenosić się z zewnątrz, ze skórki, do wewnątrz. Owoców i warzyw nie myjemy krótko i pobieżnie, ale dokładnie, pocierając lub szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody.

Produkty z odporniejszą, grubą skórką można sparzyć wrzątkiem lub szorować czystą szczotką podczas mycia pod bieżącą wodą. Do płukania owoców i warzyw można użyć również wody z solą kuchenną, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, a także z octem.

Nie tylko owoce i warzywa. Myj też ręce i zadbaj o swojego pupila

Aby uniknąć zakażenia pasożytami, jakie mogą znajdować się na ich powierzchni, niezbędne jest przestrzeganie prostych i uniwersalnych zasad higieny:

  • mycie rąk przed przygotowaniem żywności, w jego trakcie i przed spożywaniem,
  • mycie żywności, przede wszystkim owoców i warzyw spożywanych na surowo, lub poddawanie ich obróbce termicznej,
  • odpowiednio częste mycie i dezynfekowanie narzędzi i przyborów kuchennych,
  • oddzielanie od siebie różnych rodzajów żywności, np. owoców i warzyw od mięsa,
  • zabezpieczenie kuchni i żywności przed owadami i innymi zwierzętami,
  • dbanie o regularną profilaktykę przeciwpasożytniczą zwierząt domowych – szczególnie w dużych miastach,
  • mycie rąk każdorazowo po dotykaniu zwierząt, powrocie do domu z ogrodu, lasu, po pracy na polu itd.,
  • unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami lub stosowanie środków ochronnych – w przypadku osób, które są narażone na kontakt z nimi (np. lekarzy weterynarii, leśników, myśliwych),
  • zabezpieczenie posesji przed dzikimi zwierzętami, ogradzanie domostw i zabezpieczanie śmietników, które przyciągają dzikie zwierzęta.

Bąblowica – choroba brudnych rąk

Bąblowica jest chorobą odzwierzęcą, wywoływaną przez larwalne postacie dwóch tasiemców z rodzaju Echinococcus. Ich larwy rozwijając się tworzą formy pęcherzy – stąd polska nazwa bąblowiec.

Człowiek może zarazić się pasożytami zjadając jaja tasiemca wydalane np. przez psy, czy lisy. Pasożyty mogą dostać się do naszego organizmu np. przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust brudnymi rękami, a także spożycie żywności lub wody skażonej jajami.

Aby uniknąć bąblowicy, należy dokładnie myć warzywa i owoce, zwłaszcza leśne, a także dokładnie myć ręce po kontakcie psami czy dzikimi zwierzętami. Więcej informacji o bąblowicy znajdziesz na stronie internetowej GIS.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

{"register":{"columns":[]}}