Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych
21.04.2022
Zbliża się okres uroczystości komunijnych. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy realizuje akcję „Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”. Celem prowadzonej akcji jest zapobieganie szerzeniu się zakażeń i zatruć pokarmowych poprzez edukację w zakresie higieny żywienia i żywności.
Podczas przygotowywania poczęstunku należy pamiętać o zasadach, które pozwolą nam uniknąć zatruć pokarmowych. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy zwraca się z prośbą o zachowanie szczególnej ostrożności i dbałość o higienę w trakcie przygotowywania potraw podczas spotkań rodzinnych. Zakażenia pokarmowe mogą być szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci, ludzi z zaburzoną odpornością oraz osób starszych.
Niech te przyjęcia nie kończą się zatruciem pokarmowym, chorobą zakaźną i długim leczeniem.
Najczęściej na terenie powiatu brodnickiego występują zatrucia pałeczkami Salmonella, a przecież można ich w prosty sposób uniknąć lub chociaż w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Zachorowaniom można zapobiec poprzez:
- każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków,
- utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,
- bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb,
- unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców,
- parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
- mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
- szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem,
- bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej,
- wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
- przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje,
- zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi,
- chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta,
- maksymalne skrócenie czasu przenoszenia produktów spożywczych wymagających warunków chłodniczych z miejsc ich zakupu do domu lub ich przenoszenie w termotorbach.
Mając na uwadze bezpieczeństwo przygotowywanej przez nas żywności Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy przypomina o podstawowej, ale jakże istotnej zasadzie profilaktycznej, a mianowicie myciu rąk. Zwykłe mycie rąk może uchronić nie tylko przed zatruciem pokarmowym, ale również przed zakażeniem wieloma innymi chorobami. Dlatego im częściej myjemy ręce, tym efektywniej zmniejszamy ryzyko zachorowania.
Nie zapominajmy, że wciąż aktualna jest zasada – „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Zapewnijmy dzieciom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać.
Materiały
5 kroków do bezpiecznej żywności5_kroków_do_bezpiecznej_żywności.jpg 2.54MB Ulotka dla rodziców - Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych
ulotka_dla_rodziców.jpg 0.78MB Jak skutecznie myć ręce
Jak_skutecznie_myć_ręce.png 0.22MB Jak skutecznie dezynfekować ręce
Jak_skutecznie_dezynfekować_ręce.jpg 0.13MB Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych
UROCZYSTOŚCI_KOMUNIJNE_BEZ_ZATRUĆ_POKARMOWYCH.mp4 5.42MB