Zadania Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnoscią oraz działania kontrolne w tym zakresie,
- udział w Zintegrowanym Systemie Badania Żywności, w tym realizacja planu pobierania próbek do badania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu oraz sprawozdawczość w tym zakresie,
- opracowywanie danych do raportów z realizacji decyzji Komisji Europejskiej,
- realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF), systemu ACC, współpraca z innymi jednostkami urzędowej kontroli żywności działającymi w ramach tego systemu oraz monitorowanie powiadomień RASFF ukazujących się na portalu RASFF WINDOW,
- współpraca z innymi jednostkami inspekcyjnymi w ramach obowiązujących porozumień zawartych pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcją Handlową, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Urzędami Celnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, w tym także produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego,
- realizacja zadań w ramach nadzoru nad przestrzeganiem warunków określonych dla żywności genetycznie zmodyfikowanej i napromienianej,
- dokonywanie oceny jakości żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych,
- prowadzenie poradnictwa dot. grzyboznawstwa i profilaktyki zatruć grzybami,
- wykonywanie oceny poprawności znakowania środków spożywczych,
- prowadzenie bazy danych obiektów (system bezpieczeństwa żywności SBŻ II) znajdujących się pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie powiatu brodnickiego,
- przygotowywanie danych do raportów rocznych ze zintegrowanego wieloletniego planu kontroli dla Polski – MANCP,
- udział w opiniowaniu projektów obiektów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność lub przedmioty użytku oraz wydawanie decyzji pozwalających na ich użytkowanie,
- podejmowanie zadań z zakresu granicznej kontroli środków spożywczych.