W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień bez Tytoniu 31.05.2023r.

Światowy Dzień bez Tytoniu

  Hasło przewodnie Światowego Dnia bez Tytoniu w 2023 roku brzmi: „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”

     Te coroczne obchody, ustanowionego w 1987 r. przez Światową Organizację Zdrowia, Światowego Dnia bez Tytoniu mają zwrócić uwagę świata na epidemię tytoniową oraz możliwe do uniknięcia zgony i choroby, które ona powoduje. Informują również opinię publiczną o niebezpieczeństwach związanych z używaniem tytoniu, praktykach biznesowych firm tytoniowych, działaniach WHO w walce z epidemią tytoniową oraz o tym, co ludzie na całym świecie mogą zrobić, aby domagać się swojego prawa do zdrowia i zdrowego życia oraz do ochrony przyszłych pokoleń.

   Tegoroczne hasło „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu” zwraca uwagę na fakt, że uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy przeszkadza
w próbach zastąpienia uprawy tytoniu, przyczyniając się do światowego kryzysu żywnościowego.

Uprawa i produkcja tytoniu pogłębia brak bezpieczeństwa żywnościowego

   Narastający kryzys żywnościowy jest napędzany przez konflikty i wojny, wstrząsy klimatyczne oraz gospodarcze i społeczne skutki pandemii COVID-19. Przyczyny strukturalne, takie jak wybór upraw, również mają wpływ, a spojrzenie na uprawę tytoniu ujawnia, w jaki sposób przyczynia się ona do zwiększonego braku bezpieczeństwa żywnościowego:

 -   Każdego roku na całym świecie pod uprawę tytoniu przekształca się około 3,5 miliona hektarów ziemi. Uprawa tytoniu przyczynia się również do wylesiania 200 000 hektarów rocznie.

-    Uprawa tytoniu wymaga intensywnych zasobów i intensywnego stosowania pestycydów i nawozów, które przyczyniają się do degradacji gleby.  Grunty wykorzystywane pod uprawę tytoniu mają wówczas mniejszą zdolność do uprawy innych upraw, takich jak żywność, ponieważ tytoń zmniejsza żyzność gleby.

    W porównaniu z innymi działaniami rolniczymi, takimi jak uprawa kukurydzy, a nawet wypas bydła, uprawa tytoniu ma znacznie bardziej destrukcyjny wpływ na ekosystemy, ponieważ pola uprawne tytoniu są bardziej podatne na pustynnienie.

Jakiekolwiek zyski z tytoniu jako uprawy dochodowej mogą nie zrekompensować szkód wyrządzonych zrównoważonej produkcji żywności w krajach o niskich i średnich dochodach. W tym kontekście istnieje pilna potrzeba podjęcia środków prawnych w celu ograniczenia uprawy tytoniu i pomocy rolnikom
w przestawieniu się na produkcję alternatywnych upraw żywności.

       Kampania zainicjowana przez WHO ma zachęcić rządy do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu
i wykorzystania oszczędności do wspierania rolników w przejściu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe i odżywianie. Ponadto podnosić świadomość
w społecznościach uprawiających tytoń na temat korzyści płynących z odejścia od tytoniu i uprawy zrównoważonych upraw.

 



Źródło - https://www-who-int.translate.goog/europe/news-room/events/item/2023/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2023--we-need-food--not-tobacco?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

 

{"register":{"columns":[]}}