Usługi Laboratoryjne
Informujemy, że wstrzymane zostanie przyjmowanie próbek kału do badań w dniach od 23 grudnia 2024 r do 6 stycznia 2025r.
Wznowienie przyjmowania próbek nastąpi 7 stycznia 2025r.
Punkt przyjmowania próbek od dnia 15 Lipca 2024 czynny jest
od poniedziałku do środy w godzinach od 8:00 do 10:30
Przyjmowanie próbek, wydawanie wyników i pojemników na próbki zgodnie
z harmonogramem poniżej
BADANIA NA NOSICIELSTWO
Próbki do badania kału w kierunku nosicielstwa Salmonella i Shigella do celów sanitarno-epidemiologicznych u osób zdrowych przyjmowane są w Punkcie Przyjmowania Próbek Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Chrzanowie, ul. Mjr Grzybowskiego 7, 32-500 Chrzanów
Aby wykonać badanie należy:
1. Wpłacić przelewem 150,00 zł (słownie: sto pięćdzisiąt złotych)
Numer konta |
85 1010 1270 0037 0822 3100 0000 |
Nazwa odbiorcy |
WSSE Kraków, ul. Prądnicka 76, 31 – 202 Kraków |
Tytułem |
Imię i nazwisko osoby, której dotyczy badanie |
2. Umówić się na termin przyniesienia próbek do badań osobiście lub telefonicznie pod numerem telefonu (32) 623-24-07 wew. 28
3. W Punkcie Przyjmowania Próbek okazać kserokopię dowodu wpłaty i odebrać pojemniki na próbki oraz zlecenie i wytyczne dotyczące pobierania próbek
[ZLECENIE I WYTYCZNE ] oraz informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych [INFORMACJA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH].
4. Do Punktu Przyjmowania Próbek dostarczyć trzy próbki kału pobrane zgodnie
z zaleceniem wraz z wypełnionym zleceniem i dowodem wpłaty.
5. Odebrać wyniki badania w Punkcie Przyjmowania Próbek w pokoju numer 28.,
lub po kontakcie telefonicznym pod numerem (32) 623-24-07 wew. 28 najwcześniej po 7 dniach od daty dostarczenia próbek.
Odbiór wyników badań z dokumentem tożsamości lub z upoważnieniem.
Wydawanie pojemników na próbki |
poniedziałek – wtorek – środa 8.00 – 12.00 |
Przyjmowanie próbek do badania |
poniedziałek – wtorek – środa 8.00 – 10.30 |
Wydawanie wyników badań |
poniedziałek – wtorek – środa 10.30 – 12.00 |
6. Na podstawie wyników badań lekarz podstawowej opieki zdrowotnej lub lekarz wykonujący zadania służby medycyny pracy wydaje orzeczenie lekarskie :
a) o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby;
b) o czasowych lub trwałych przeciwwskazaniach do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby.
Zgodnie z zapisami ustawy z dnia 05 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2024 r. poz. 924) jedynym wymaganym dokumentem dotyczącym dopuszczenia do pracy pracownika jest orzeczenie lekarskie.
UWAGA:
Uczniowie/studenci/doktoranci, posiadający skierowanie wystawione przez dyrektora szkoły/rektora uczelni są zwolnieni z opłaty za badanie.
Podstawa prawna: ustawa z dnia 05 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2024 r. poz. 924).
Uczniowie poniżej 16 roku życia przychodzą z rodzicem/opiekunem prawnym lub osobom przez nich upoważnioną.
W przypadku zmian informacje będą aktualizowane na bieżąco.
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych dla pacjentów wykonujących badania mikrobiologiczne:
https://www.gov.pl/web/psse-chrzanow/informacja-dotyczaca-przetwarzania-danych-osobowych-dla-pacjentow-wykonujacych-badania-mikrobiologiczne
Materiały
Zlecenie na badanie kału w kierunku nosicielstwa pałeczek Salmonella i Shigella u osób zdrowych do celów sanitarno-epidemiologicznychF-01_IS-DL-06_wyd7_z_27032024_Zlecenie_nosicielstwo.doc 0.09MB Wniosek o udostępnienie dokumentacji medycznej
F-06__IS-DL-06_wyd7_z_25062024_Wniosek_o_udostępnienie_dokumentacji_medycznej.doc 0.06MB Informacja o przetwarzaniu danych osobowych do zlecenia wykonania badań materiału klinicznego (Punkt Przyjęcia Próbek w PSSE na terenie woj. małopolskiego)
klauzula_-_badania_mikrobiologiczne_Wspoladministrowanie_12032024_pdf.pdf 0.16MB Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych dla pacjentów wykonujących badania mikrobiologiczne