„Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął II edycję kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. Główny Inspektorat Sanitarny widząc potrzebę podnoszenia wiedzy społeczeństwa w zakresie bezpieczeństwa żywności włączył się w działania kampanijne. Współpraca prowadzona jest również z innymi organami urzędowej kontroli oraz jednostkami naukowymi w tym przede wszystkim Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego - Państwowym Instytutem Badawczym.
Celem kampanii „Wybieraj Bezpieczną Żywność” jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Adresowana jest głównie do osób między 25 a 45 rokiem życia i stara się objaśnić rolę EFSA w kształtowaniu europejskiego prawodawstwa, które chroni konsumentów i cały łańcuch żywności.
W II edycji przewodnimi tematami będą:
- Suplementy diety. Należy zwiększyć wiedzę społeczeństwa nt. suplementów diety. Suplementy to nie leki to środki spożywcze. Pełnią funkcje odżywcze lub wspomagające działanie organizmu. Nie mają właściwości leczniczych czy zapobiegających chorobie.
- Higiena żywności (w tym choroby przenoszone drogą pokarmową). Jednym
z najważniejszych sposobów zapobiegania rozprzestrzenianiu się zatruć pokarmowych jest skuteczne mycie rąk, odpowiednie przechowywanie żywności oraz postępowanie
z produktem zgodnie z zaleceniem producenta.
- Znakowanie żywności. Należy zwiększyć wiedzę konsumentów w zakresie prawidłowego czytania etykiet produktów żywnościowych, które dostarczają istotnych informacji m.in. skład produktu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, zawartość netto produktu oraz obecność alergenów. W przypadku niektórych produktów, określone są również specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia.
Materiały kampanijne umożliwiają konsumentom łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności – od pomocy przy czytaniu etykiet, przez informacje na temat istoty i zasadności stosowania suplementów diety, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi, które dostępne są na stronie internetowej kampanii
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl