Żywienie
Zadania Sekcji Nadzoru Higieny Żywienia, Żywności i Produktów Kosmetycznych:
Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych prowadzi:
1. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
2. Rejestr zakładów żywnościowo - żywieniowych podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Sekcja realizuje zadania w szczególności poprzez:
1. Kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne
w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
2. Wydawanie decyzji w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładów żywnościowo - żywieniowych oraz odmowy wpisu ich do rejestru;
3. Prowadzenie postępowania w celu poprawy stwierdzonego niewłaściwego stanu sanitarnego;
4. Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu;
5. Opracowywanie decyzji administracyjnych w przypadku naruszenia wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności;
6. Opracowywanie, dokumentowanie i likwidację ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych we współpracy z innymi komórkami;
7. Współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo - żywieniowych;
8. Ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach;
9. Teoretyczną ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
10. Prowadzenie postępowania w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF;
11. Podejmowanie działań w wyniku otrzymanych informacji dotyczących niewłaściwego stanu sanitarnego;
12. Pobieranie próbek żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
13. Współpracę z innymi służbami urzędowej kontroli żywności w ramach kompetencji i zawartych porozumień;
14. Prowadzenie działań doraźnych na podstawie wytycznych państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Materiały
1_Wniosek_o_wpisie_zakładu_do_rejestru_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej1_Wniosek_o_wpisie_zakładu_do_rejestru_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.05MB 2_Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej
2_Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.04MB 3_Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej
3_Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.05MB 4_Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej
4_Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zakładów_podległych_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.05MB 5_Wniosek_o_wydanie_zaświadczenia_dotyczącego_koncesji_alkoholowej
5_Wniosek_o_wydanie_zaświadczenia_dotyczącego_koncesji_alkoholowej.doc 0.03MB 6_Wniosek_o_dokonanie_zmian_-_transport
6_Wniosek_o_dokonanie_zmian_-_transport.rtf 0.06MB