Czytaj etykiety produktów, zwłaszcza żywnościowych
15.12.2023
Nasz styl życia determinuje nasze życie – ono jest zdeterminowane naszym odżywianiem i trybem życia (bardzo aktywny , aktywny, małoaktywny). Nawyki żywieniowe związane z tradycją domu rodzinnego a także zmiany w sposobie odżywiania łączą się z edukacją konsumencką i świadomością naszych wyborów tego, co znajduje się w naszym jedzeniu.
Etykiety produktów żywnościowych – to pierwsza determinanta w kierunku dbania o swoje zdrowie.
Etykiety żywnościowe zawierają kluczowe informacje dotyczące składników, wartości odżywczych i innych istotnych faktów. Powodów, dla których warto poświęcić czas na zapoznanie się z etykietami:
- Składniki i ich ilość - poznanie, co faktycznie zawiera dany produkt (lista składników jest w kolejności od największej do najmniejszej ilości, a to pomaga zorientować się, co dominuje w produkcie);
- Wartości odżywcze - sprawdzenie ilość kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów i innych składników odżywczych (można dostosować swoją dietę do swoich potrzeb);
- Dodatki i konserwanty - etykieta zawiera wykaz dodatków, konserwantów czy sztucznych barwników (najlepiej gdy są naturalne składniki );
- Alergeny - etykieta zawiera informacje o potencjalnych alergenach (kluczowe dla osób z alergiami pokarmowymi);
- Rozmiar porcji - zwrócenie uwagi na informacje dotyczące wielkości porcji (wartości odżywcze mogą być podane dla jednej porcji, a opakowanie może zawierać więcej niż jedną porcję);
- Daty ważności - sprawdzenie daty ważności (należy mieć pewność, że spożywa się świeże produkty).
Regularne czytanie etykiet produktów żywnościowych pomaga podejmować bardziej świadome i korzystne dla zdrowia decyzje żywieniowe.
Zdrowa dieta to świadomość tego, co jemy, a także tego, co wiemy o żywności i żywieniu !
Materiały
#EFSA_-_etykiety#EFSA_-_etykiety.pdf 0.34MB