Grzyby
13.05.2024
Grzyby (Fungi) to królestwo organizmów należące do domeny jądrowców (Eucaryota). Zwyczajowo zaliczane są do świata roślin (Flora), jednak są odrębną domeną.
Grzyby występują na całej kuli ziemskiej, zarówno na lądach jak i w wodach. W naszej strefie klimatycznej a także świadomości kulturowej grzyby, zwłaszcza te kapeluszowe jadalne, to doskonały dodatek, wręcz surowiec, do wielu tradycyjnych dań i wyznacznik tzw. polskiej kuchni i sztuki kulinarnej.
Grzybobranie to wspaniała letnio - jesienna forma rozrywki, aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu i w otoczeniu pięknej polskiej przyrody.
Jednak grzyby to także zagrożenie dla zdrowia i życia ludzkiego. Nie każdy grzyb jest jadalny -każdego roku notuje się poważne zatrucia a nawet zgony po zatruciu grzybami. Grzyby łatwo pomylić, bo w tym skomplikowanych świecie zw. Fungą bywają łudzące podobieństwa, wręcz pary gatunków „jadalny – trujący” i tylko osoby dobrze wprawione i wyedukowane w materii grzybów mogą spokojnie zbierać i spożywać poszczególne gatunki grzybów jadalnych.
Państwowa Inspekcja Sanitarna zapewnia w każdym inspektoracie poradnictwo klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy. W sezonie grzybobrania stacje sanitarno-epidemiologiczne oferują dyżury grzyboznawcy w celu dopuszczenia do spożycia zawartości koszyka miłośników grzybobrania.
Materiały
załącznik_grzybiarkizałącznik_grzybiarki.jpg 0.03MB załącznik_grzyby-jadalne-trujace
załącznik_grzyby-jadalne-trujace.jpg 0.09MB załącznik_GRZYBY_wg_GIS
załącznik_GRZYBY_wg_GIS.docx 0.94MB