W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zadania

1) kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczących warunków produkcji, transportu, obrotu żywnością oraz warunków żywienia zbiorowego;
2) kontrola w zakresie przestrzegania wymagań higieny w zakładach, które wytwarzają, przetwarzają i wprowadzają do obrotu materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością i kosmetyki;
3) przeprowadzanie urzędowych kontroli w zakładach produkcji, obrotu żywnością i żywienia zbiorowego w zakresie:
   

  • oceny stanu sanitarno – technicznego i porządkowego, wielkości, rozmieszczenia pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych, socjalnych, otoczenia zakładu;
  • wyposażenia, rozmieszczenia konstrukcji urządzeń i sprzętu, stosowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • zaopatrzenia w wodę;
  • warunków magazynowania i przechowywania żywności; 
  • prowadzenia procesów technologicznych; 
  • gospodarki wszelkimi odpadami w tym odpadami żywnościowymi; 
  • prowadzonego przez przedsiębiorców systemu kontroli i nadzoru nad zabezpieczeniem zakładu przed dostępem szkodników;
  • transportu żywności;
  • przestrzegania higieny osobistej i warunków zdrowia wymaganych od osób zatrudnionych w procesach produkcji i obrotu żywnością; 
  • opracowania stopnia wdrożenia i realizacji stałych procedur na podstawie zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP);
  • sposobu znakowania środków spożywczych wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu handlowego;
  • obrotu suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wzbogacanymi; 
  • oceny planowania i sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego tj. placówkach oświatowych i służby zdrowia;
  • oceny zgodności z wymaganiami żywności produkowanej i wprowadzanej do obrotu –pobieranie próbek w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu z częstotliwością zgodną z planem poboru próbek opracowanym na podstawie wytycznych GIS;

Podejmowanie działań w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF); 

Powiadamianie oraz monitorowanie działań mających na celu wycofanie z rynku kosmetyków niespełniających wymagań w ramach funkcjonowania Europejskiego Systemu Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych – RAPEX;

Prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w pierwszej instancji w sprawach dotyczących nieprzestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych w zakładach produkcji i obrotu żywnością; 

Rozpatrywanie interwencji konsumentów dotyczących nieprzestrzegania zasad higieny w zakładach produkujących i wprowadzających żywność do obrotu oraz niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności;

Współpraca z Sekcją Nadzoru Zapobiegawczego w związku z opiniowaniem projektów dotyczących budowy lub przebudowy zakładów pracy – w zakresie wymagań higieniczno- zdrowotnych zakładów produkcji i obrotu żywnością; 

Współpraca z innymi służbami kontrolującymi;

{"register":{"columns":[]}}