W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpłatne porady grzybowe

30.08.2024

Lubisz zbierać grzyby? Jeżeli nie masz pewności, czy zebrane grzyby są jadalne, zapytaj grzyboznawcę.

Dwa grzyby rosnące w trawie
  1. Oceniamy tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych.
  2. Grzyby do oceny dostarczamy w pojemnikach przewiewnych (kosze, łubianki).
  3. Do oceny przynosimy grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C.
  4. Oceniamy grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku).
  5. Nie oceniamy grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą.
  6. Nie oceniamy grzybów przetworzonych.

Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby, w zakresie gatunków grzybów wymienionych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237).

Nie wydajemy atestów na grzyby.


Więcej informacji o grzybach i bezpiecznym grzybobraniu w artykułach:

Materiały

ABC grzybiarza
ABC​_GRZYBIARZA.pdf 0.76MB
{"register":{"columns":[]}}