W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Choroby przenoszone drogą pokarmową

zdjęcie przedstawia blat kuchenny i przygotowywanie posiłków

Co to są choroby przenoszone drogą pokarmową ?
Choroby przenoszone drogą pokarmową są spowodowane przez czynniki patogenne
takie jak wirusy (np. norowirusy, rotawirusy) bakterie (np. salmonellę), pasożyty,
toksyny roślinne lub zwierzęce. Najcześciej nośnikiem zakażenia jest żywność, ale
choroby mogą się również rozprzestrzeniać pomiędzy ludźmi tworząc ogniska
zachorowań zwłaszcza w miejscach dużych skupisk ludzi, jak szkoły, przedszkola,
kolonie letnie itp. Ogniska zachorowań mogą pojawić się nagle, gdy istnieje jeden
wspólny nośnik zakażenia np. skażona żywność w stołówce szkolnej lub mogą
rozwijać się powoli w sytuacji transmisji zakażenia z chorego na kolejne osoby.

Jakie są objawy i jak się szerzą zakażenia ?
Początek choroby jest przeważnie nagły z silnie wyrażonymi objawami. Nasilenie
objawów zależy od czynnika chorobotwórczego, jego dawki, podatności chorego.
Główne objawy ze strony przewodu pokarmowego to biegunka, wymioty, gorączka,
nudności, bóle brzucha, odwodnienie.

Zarazić się można głównie:
- od drugiej osoby
- po spożyciu zanieczyszczonej wody lub żywności
- poprzez zanieczyszczone powierzchnie lub przedmioty

Materiały

PĘDŹ ZA PRZYGODĄ, NIE WPĘDZAJ SIĘ W CHOROBĘ
PĘDŹ ZA PRZYGODĄ, NIE WPĘDZAJ SIĘ W CHOROBĘ.pdf 0.44MB
NIE NABAW SIĘ CHOROBY, BAW SIĘ Z PRZYJACIÓŁMI
NIE NABAW SIĘ CHOROBY, BAW SIĘ Z PRZYJACIÓŁMI.pdf 0.40MB
ZŁAP WIATR W ŻAGLE, A NIE INFEKCJĘ!
ZŁAP WIATR W ŻAGLE, A NIE INFEKCJĘ!.pdf 0.42MB
{"register":{"columns":[]}}